U trendu

Volarević: Tek sa filmom videće se Tomina veličina

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor“ bio je direktor fotografije Goran Volarević koji je govorio o svojim iskustvima sa snimanja filma „Toma“, o životu pevača i kompozitora narodne muzike Tome Zdravkovića (1938-1991).

Volarević je podsetio da dosta dugo sarađuje sa rediteljem „Tome“ Draganom Bjelogrlićem i da se njihov profesionalni i prijateljski odnos razvio dotle da ne moraju da komuniciraju, jer se dovoljno dobro znaju da mogu da urade nešto sa čime će biti zadovoljni.
„Specifično u ‘Tomi’ je što sam ovde imao intuitivni pristup. Ranije sam više razmišljao, a sada sam pokušao da budem malo više emotivan. Verovatno me je Toma kao tema povukao. To je ono što je meni ostalo sa snimanja filma“, rekao je Volarević.

Prema njegovim rečima, sa „Tomom“ je sigurno napravljen „neki mali pomak, u šumi raznih stvari koje srećom nastaju poslednjih godina, u televizijskoj i filmskoj produkciji“.

Volarević je istakao da su članovi filmske ekipe zaduženi za scenografiju, kostim, šminku i ostalo „stvarno neverovatan posao odradili“.

„Mislim da se to vidi u konačnom rezultatu. Suštinski važna je izuzetna posvećenost svih sektora koji su učestvovali, koji su dali stvarno više od svog maksimuma“, naglasio je Volarević.

Snimalo se u Srbiji, regionu i SAD, u specifičnim uslovima pandemije Kovid, koji su „na momente bili poprilično neprijatni“, ali se ekipa morala prilagoditi i živeti s takvim okolnostima.

Jedan deo filma je sniman u Čikagu koji je bio „dobar i inspirativan“, i ostao je Volareviću u jako lepom sećanju, zbog naše dijaspore, Amerikanaca u ekipi i dobre energije, koja je postala „jedan bitan i dobar deo filma“.

„Poštujem Tomu, ali nisam neki slušalac generalno. Suštinski sam ga upoznao tek kroz snimanje i mislim da je bio fascinantan čovek i da će tek sa filmom ‘Toma’ ljudi videti njegovu veličinu“, istakao je sineasta.

Prema njegovim rečima, Bjelogrlić je na „jedan izuzetan, njegov način uspeo da prikaže Tomin život“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.