U trendu

Vujic Kominac: Finansije Narodnog pozorista ciste

BEOGRAD – Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić Kominac izjavila je danas da se ne bavi pričama o svojoj smeni i da su „finansije u potpunosti čiste“.

„Čujem te neke priče stalno da će da me skidaju. Dobro, to ništa nije strašno“, rekla je Vujić Kominac na konferenciji za novinare povodom pisanja pojedinih medija da sindikati traže njenu smenu.

Ona je istakla da veoma poštuje ministarku Gojković „koja ima izuzetnu karijeru, izuzetni je ljubitelj pozorišta“, i odlično je poznaje iz Novog Sada, gde su se i viđale su se tokom Sterijinog pozorja.

Prema njenim rečima, u Narodnom pozorištu se o problemima priča otvoreno i sa predstavnicima sindikata juče je imala „konstruktivan i dobar sastanak“.

„A to da ljudi vole da govore…. Ta praksa skidanja… Pa (Branislav) Nušić je bio dve godine. Nušić nas je zadužio beskrajno. Ne razmišljam o tome što se priča, prezirem tabloidizaciju kulture“, rekla je Vujić Kominac.

Naglasivši da na svom poslu upravnice Narodnog pozorišta ne traži ništa i daje sve, Vujić Kominac je dodala da „nije dovoljno voleti pozorište – morate mu služiti“.

„Ovo je naš hram u kome mi služimo. Ja kao sluga nemam komentar, niti me interesuje priča, niti imam vremena. Veliko poštovanje prema svim partnerima, Ministarstvu kulture i Vladi Srbije zahvalnost, a mi radimo svoj posao“, rekla je Vujić Kominac.

Kako je istakla, bila je „veoma srećna“ što je Ministarstvo kulture poslalo revizorski tim, koji „nije pronašao nijedan finansijski problem“.

„Imamo tačke koje treba da popravimo. Revizija služi ne zato da se kuća zatvori. Državna revizija dolazi ako ima problema i skandala, i zatvara kuću, a revizorski tim velike kuće podstiče da rade kvalitetnije i bolje“, navela je Vujić Kominac.

Istovremeno, ona se zahvalila Vladi Srbije i Ministarstvu kulture na ozbiljnim sredstvima koje izdvajaju za nacionalnu kuću.

„Naš je zadatak da radimo. Para ima, treba samo rada i ljubavi“, rekla je Vujić Kominac.

Prethodno, Vujić Kominac je predočila dugačak spisak obavljenih poslova u nacionalnoj kući od njenog imenovanja u novembru 2018. godine, među kojima su konačno uknjiženje Objekta B Narodnog pozorišta i dobijeno korišćenje na neodređeno vreme Slikarnice na Gundulićevom vencu.

Prema njenim rečima, u pozorištu je izvršen čitav niz tapaciranja nameštaja, vršeno je krečenje i ponovno vraćanje nameni nekih prostorija, nabavljana je nova tehnička oprema…

Govoreći o nedavnom odlasku sa mesta direktorke Opere Narodnog pozorišta Jasmine Trumbetaš Petrović, Vujić Komanec je rekla da „nije u pitanju nikakva smena“.

„Trumbetaš je vrsan sopran, velikih mogućnosti, profesionalac. Mogu da kažem samo najlepše o njoj. Pitanje daljeg razvoja sektora opere je kompleksan težak posao. Ovo nisu nikakve smene, izvinite. Najbolji su odnosi. Ona će nastupati dalje, nosi svoje glavne role, koje itekako zaslužuje“, rekla je upravnica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.