U trendu

Vukosavljević uputio telegram ministu kulture Brazila

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je danas izraze saosećanja ministru kulture Federativne Republike Brazil Serhiu Sau Leitaou povodom tragičnog događaja koji je zadesio Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru.

„U ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao i u svoje lično ime, izražavam duboko žaljenje zbog neizmernog gubitka za kulturu Federativne Republike Brazila, ali i svih svetskih kultura. Poštovani kolega, primite izraze mog dubokog poštovanja i iskrenog saosećanja“, napisao je Vukosavljević u telegramu.

Ogroman požar noćas je progutao 200 godina stari Nacionalni muzej Rio de Žaneira, koji je čuvao eksponate egipatske, starogrčke i rimske umetnosti, kao i neke od prvih fosila pronađenih u Brazilu.

Kako je saopšteno iz vatrogasne službe, požar je izbio sinoć u 19.30, kada je muzej bio zatvoren, a intervenicija vatrogasaca počela je sporije nego što je trebalo zato što dva najbliža hidranta nisu radili, pa su kamioni upućeni do obližnjeg jezera kako bi odatle doneli vodu.

I pored toga, vatrogasci su uspeli da spasu neke od muzejskih eksponata, navodi AP, dodajući da za sada nije poznat uzrok požara.

Predsednik Brazila Mišel Temer izjavio je da je „dve stotine godina rada, istraživanja i znanja izgubljeno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.