U trendu

Zahi Havas: Na tragu smo Kleopatrine grobnice u Aleksandriji

BEOGRAD – Pronašli smo u najnovijim istraživanjima u Aleksandriji neke figure koje jako podsećaju na poznati lik Kleopatre sa novčića i verujem da bismo tamo mogli da otkrijemo grobnicu (egipatske carice) Kleopatre i (rimskog vojskovođe) Marka Antonija, izjavio je večeras najpoznatiji egiptolog na svetu Zahi Havas u zemunskom pozorištu Madlenianum.

Ovaj retko nadareni arheolog, bivši generalni sekretar Visokog saveta za starine Egipta i prvi ministar za starine Egipta održao je predavanje u beogradskom pozorištu Madleninaum o uzbudljivim arheološkim avanturama s tajnama drevne egipatske civilizacije čijem otkrivanju je posvetio život.

„Egipat je sigurna zemlja u kojoj je tek 30 procenata starina do sada otkriveno. Niko nije siguran šta se krije ispod peska u Egiptu. Svakog momenta su različita arheološka čuda moguća. Pridružite nam se “ kazao je Havas.

Slavni arheolog ističe da je u arheologiji najvaznije da se otkrije istina a ne da se veruuje u različita atraktivna nagađanja.

„Zajedno sa svojim timom detaljno sam skenirao Tutankamonovu mumiju i otkrićima razbio do tada uvreženo mišljenje da je ubijen. Istina je da je Tutankamon imao deformitet stopala i da je sedeći lovio zveri. Imao je malariju i preminuo je u 19. godini u nesreći koja ga je zadesila u lovu. Definitivno nije ubijen“ kazao je Havas.

On je potvrdio da sada pravi DNK stablo Tutankamona.

„Od svake mumije koje smo iskopali u blizini mesta gde je živeo, uzimamo DNK materijal i proveravamo ko su mu otac i majka. Verujem da smo blizu rešenja“ kazao je Havas i dodao da uvek ide 150 ili 200 metara ispod zemlje jer veruje da se grobovi i mumije nalaze upravo tu.

„Imam nameru da skeniram unutrašnje prostorije najveće piramide jer postoje tajni prilaze unutra nje. Takođe postoje tajni prolazi i ispod piramida. Otkrili smo da je Svinga napravljena od jednog čvrstog kamena i da ispod nje nema ništa. Nikakve pogrebne prostorije se ne nalaze ispod Svinge“, kazao je Havas.

Prema njegovim rečima, na izgradnji piramida radili su plaćeni radnici.

„Nasuprot pretpostavkama da su piramide gradili robovi u teškim uslovima, otkrili smo da su ta arhitektonska čuda gradili plaćeni radnici. Oni su uglavnom spavali na otvorenom u razdvojenim četvrtima… Posebno su interesantni crteži tih radnika na različitoj grnčariji na kojima su naga ženska tela. Ti radnici su bili odvojeni od svojih kuća i žena po šest meseci i mislili su na seks“, kazao je Havas.

On je u predavanju rekao i da su brojne zvezde šou biznisa i svetski zvaničnici bili njegovi gosti.

„Šakira, Bijonse, Vil Smit, Barak Obama, Ledi Di… svi oni su bili fascinirani artefaktima koje su videli u Egiptu. Džordz Lukas, koji je stvorio serijal filmova o Indijani Džonsu, pitao me je zašto je kopija mog šešira prodavanija u svetu od kopije šešira koji nosi Harison Ford oživljavajući Indijanu Dzonsa na velikom platnu. Rekao sam mu da je to logično, jer moj šešir na glavi nosi pravi arheolog, a Harison Ford je samo glumac“, kazao je Havas.

Poznati egiptolog održaće i sutra predavanje u pozorištu Madlenianum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar