U trendu

Žarku Dimiću uručena Nagrada „Dejan Medaković“

NOVI SAD – Žarku Dimiću uručena je danas u Gradskoj kući nagrada „Dejan Medaković“ za knjigu „Karlovačka gimnazija“ u izdanju Data statusa.

Nagrada je ustanovljena 2008. u čast akademika Medakovića, a na predlog njegovog izdavača Prometeja iz Novog Sada.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da dodelom nagrade simbolično i svečano počinje prva radna nedelja nakon Božića, koja je poseb no značajna za Novi Sad, jer će grad u toku ove sedmice zvanično postati Evropska prestonica kulture.

„U organizaciji Izdavačke kuće Prometej žiri je odabrao dr Žarka Dimića za ovogodišnjeg dobitnika nagrade, koji je autor monografije posvećene karlovačkoj gimanziji, jednoj od najstarijih srpskih gimnazija. Čuveni akademik Medaković bio je njen đak i počasni građanin tog mesta, a njegova veza sa Novim Sadom je višestruka“, kazao je Vučević.

Prisutnima u Gradskoj kući su se takođe obratili predsednik žirija dr Boško Suvajdžić i direktor Izdavačke kuće Prometej Zoran Kolundžija, a autor je zahvalio na prestižnom priznanju.

„Ova nagrada mi čini posebnu čast i ogromno zadovoljstvo, jer je ime Dejana Medakovića ime jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca druge polovine 20. i početka 21. veka. Dobiti nagradu koja nosi njegovo ime jeste sigurno retka čast i privilegija posebno zato što sam akademika Dejana Medakovića poznavao, ne samo kroz njegovo obimno i jedinstveno naučno i književno delo, već i kroz druženje. Moje mišljenje je da je Dejan Medaković bio i ostao jedna od najmarkatnijih ličnosti srpskog intelektualnog prostora uopšte“, rekao je laureat dr Žarko Dimić.

Dejan Medaković bio je srpski istoričar umetnosti, profesor Beogradskog univerziteta i akademik, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

U Matici srpskoj u Novom Sadu rukovodio je programom istraživanja istorije umetnosti, bio je član njenog Saveta i takođe je uređivao časopis Zbornik za likovne umetnosti u izdanju Matice Srpske, kao prvi magazin u Srba posvećen isključivo istoriji umetnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.