Završen jubilarni 25. festival Carevčevi dani

VELIKO GRADIŠTE – Vlastimir Pavlović Carevac primer je života punog žrtve i podviga, bio je stradalnik, borac, humanista, a pre svega plemenit čovek koji je srpsku etničku muziku uzdigao i postavio na zasluženi pijedestal, kazao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministar je, pred početak revijalnog dela 25. muzičkog festivala „Carevčevi dani“ u Velikom Gradištu, odao priznanje organizatorima festivala koji traje već dvadeset pet godina, a koji na najlepši način čuva sećanje na čoveka koji je u burama dvadesetog veka decenijama negovao temelje srpske kulture i dao trajan doprinos očuvanju srpskog nacionalnog bića u oblasti muzike.

„Svedoci vremena kažu da je Carevac u svom repertoaru imao oko 300 kola i 2000 pesama. Tih 300 kola bili su elektrokardiogram srpskog naroda, odražavali su njegov ritam, njegov puls i njegovu životnu energiju“, naglasio je Vukosavljević.

On je dodao da je u 2000 Carevčevih pesama sadržana duša srpskog naroda.

Ministar je podsetio i na mentorski Carevčev rad.

„Uz Carevčevu pomoć stasavali su i trajali mnogi koji su u narodu svojim glasom budili osećanje ponosa na srpsku etnomuzikološku tradiciju“, rekao je ministar.

Vukosavljević je prisutne podsetio da je on sam imao priliku da otkrije spomen-ploču na mestu gde je bila u Beogradu kuća velikog virtuoza, čuvara tradicije i dobre pesme.

„Bez svog kulturnog nasleđa mi nemamo potku za budućnost, ni kao pojedinci, ni kao društvo, ni kao nacija“, zaključio je ministar i izrazio uverenje da će festival trajati još dugo negujući sećanje na Carevca, ali i na srpsku etničku muziku, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Petodnevni festivalski program završio se nastupom nosilaca „Carevčeve statuete“.

Oni su svojim izvođenjem, u pratnji Narodnog ansambla RTS-a, podsetili na višedecenijskog šefa Narodnog orkestra Radio Beograda i virtuoza na violini Vlastimira Pavlovića Carevca.

U okviru posete Velikom Gradištu, ministar Vukosavljević, zajedno sa predsednikom opštine Draganom Milićem, obišao je restauriranu Ramsku tvrđavu, jedno od najatraktivnijih utvrđenja na Dunavu i Narodni muzej „Veliko Gradište“ koji štiti i čuva arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.