U trendu

Završeni 29. Borini pozorišni dani u Vranju

Na nedavno završenim 29. Borinim pozorišnim danima u Vranju izabrani su dobitnici nagrada koje su uručene u sredu, 4. novembra, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. Ove godine nagrada za najbolju predstavu pripala je, glasanjem publike, predstavi "Tako je moralo biti" (JDP, režija – Egon Savin). Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje ponela je Anita Mančić, koja je nagrađena za ulogu Jele u istoj predstavi.
Ovogodišnji 29. Borini pozorišni dani održani su od 21. do 26. oktobra u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, jednom od najstarijih srpskih pozorišta, pod motom "Ženska stvar?", koji ukazuje na temu koja je dominirala na proteklom festivalu – emancipacija žena u konzervativnom društvu. Članovi Umetničkog saveta festivala – teatrolog Ksenija Radulović, pozorišni kritičar Ivan Medenica i dramaturg i dramski pisac Željko Hubač, predsednik Organizacionog odbora festivala i zamenik gradonačelnika Vranja Igor Antonov i direktor Pozorišta Bora Stanković Nebojša Cvetković su se u ime festivala osvrnuli na organizaciju ovog pozorišnog dešavanja.
Ovaj svojevrsni praznik pozorišne umetnosti u Vranju prvi put je izazvao ovoliko interesovanja nacionalnih medija i prvi put se o festivalu toliko govorilo u Beogradu. Predstave i prateći program je prema proceni organizatora manifestacije gledalo više od 2.000 Vranjanaca i Vranjanki, kao i mnogobrojni novinari i gosti. Svake večeri pozorišna sala u Vranju bila je prepuna, uključujući i sva pomoćna sedišta. Prema preliminarnim podacima organizatora prihod od prodaje ulaznica je deset puta veći u odnosu na prošlogodišnji festival, koji je trajao pet dana duže.
Pred publikom u Vranju na sceni Pozorišta Bora Stanković odigrano je šest vrhunskih predstava srpske pozorišne scene (Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Narodno pozorište iz Užica, Pozorište Bora Stanković iz Vranja) u kojima je nastupilo više od 40 glumaca, a samo neki od njih su: Predrag Ejdus, Miša Janketić, Gorica Popović, Anita Mančić, Vojin Ćetković, Katarina Žutić, Bojana Maljević.
U okviru pratećeg programa emitovani su snimci predstava po delima Bore Stankovića i organizovane promocije knjiga iz oblasti pozorišta. U znaku mota festivala, posvećena je pažnja velikim imenima među domaćim glumicama obeležavanjem 60 godina rada Mire Stupice i predstavljanjem glumačkog portreta Gorice Popović.
Ovogodišnje izdanje Borinih pozorišnih dana rezultat je koncepcijskog i organizacionog zaokreta u odnosu na prethodna izdanja festivala, pa je o odabiru pozorišnih predstava iz glavnog programa, kao i o pratećem programu festivala odlučivao Umetnički savet čiji su članovi pomenuti.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.