U trendu

Zbirka priča „Venac za oca“ Vesne Kapor u SKZ

BEOGRAD – Nekoliko godina posle prve zbirke priča „Po sećanju se hoda kao po mesečini“, ovenčane nagradama „Laza Kostić“ i „Miloš Crnjanski“, Vesna Kapor se oglasila drugom pripovedačkom knjigom „Venac za oca“, koja je danas predstavljena u Srpskoj književnoj zadruzi.

O knjizi su pored autorke govorili glavni urednik SKZ Dragan Lakićević i prof. dr Zorana Opačić.
„Autorka pripoveda o balkanskim sudbinama, a junaci su mahom iz ratnih područja, Bosne i Hercegovine, i s Kosova raseljeni u Beogradu, kao nekoj velikoj laboratoriji, u kojoj se kao u kazanu krčkaju sećanja“, rekla je Opačić.

Ona je navela da su njihovi identiteti određeni preživljenim ratnim strahotama, bombardovanjima, egzodusima, gubicima voljenih i bliskih, razvijeni vetrom, a sjedinjeni u „klanjima i oranjima“.

„Njih karakteriše istovremena punoća života i praznina kao centripetalne i centrifugalne sile koje se kovitlaju unutar bića“ kazala je Opačić.

Po rečima Lakićevića, „ova lična i kolektivna sećanja dovedena su u sklad, a svako od junaka pripoveda o sebi i o potrazi za svojim identitetom“.

„Ovim lirskim prozama, kojima se treba vraćati, spisateljica je potvrdila svoje pripovedačko umeće“, kazao je Lakićević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.