U trendu

Žene u nauci: EU je imala skoro 7 miliona naučnica u 2021. godini

BRISEL – U 2021. godini u Evropskoj uniji bilo je 6,9 miliona žena naučnika i inženjera, 369.800 više nego 2020. godine, što čini 41 odsto ukupnog broja zaposlenih u nauci i inženjerstvu, saopštio je Eurostat povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci, 11. februara.

Prema objavljenim podacima, žene su bile nedovoljno zastupljene u svim sektorima privrednih delatnosti u EU, iako je u uslužnim delatnostima bilo više rodne ravnoteže, odnosno 46 odsto naučnika i inženjera su bile žene.

U oblasti vazdušnog saobraćaja žene naučnici i inženjeri su činile 28 odsto, u proizvodnji 21 odsto, a najmanje su bile procentualno zastupljene u sektoru vodnog saobraćaja (8 odsto), proizvodnji transportne opreme (12 odsto) i motornih vozila (13 odsto).

Kad je reč o visokoj tehnologiji, žene su predstavljale 46 odsto naučnika i inženjera u uslugama koje zahtevaju intenzivno znanje, 22 odsto u proizvodnji visoke tehnologije i usluga i samo 18 odsto u proizvodnji visoke i srednje tehnologije.

Među državama članicama EU, udeo žena naučnika i inženjera znatno je varirao u 2021. godini.

Najveći udeo registrovan je u Litvaniji (52%) i Bugarskoj, Letoniji i Portugalu (51%), a najmanji u Luksemburgu (35%), Nemačkoj i Italiji (34%), Mađarskoj (33%) i Finskoj (31%), navodi se u saopštenju Eurostata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar