U trendu

„Miloš Moskovljević 1884-1968“ Momčila Isića

BEOGRAD – Službeni glasnik danas je predstavio monografiju o Milošu Moskovljeviću (1884-1969) Momčila Isića o kojoj su govorili, pored autora, urednik Jovica Trkulja, Latinka Perović i Radmila Lazić koje su, sa Đurom Stevanovićem, bile recenzenti.

Monografiju čine tri osnovna dela: „Politički i nacionalni rad“, „Kulturna, prosvetna i naučna delatnost“ i „Privatni život“.
Prema rečima Trkulje, Isić se u istorijskoj nauci afirmisao brojnim studijama i „Izabranim delima Sretena Vukosavljevića“.

„Malo je autora koji su sa toliko ljubavi i truda radili na nekoj knjizi kao što je Isović radio na biografiji Miloša Moskovljevića (1884-1968) i zato sam prihvatio da budem urednik i da objavim knjigu u biblioteci „Studije i monografije“ koju uređujem u „Službenoig glasniku“, kazao je Trkulja i dodao da je ova biografija izuzetno delo u kome ima više od 5.000 fusnota i sav naučni aparat od izvora i literatrure, do registra i zbirne informacije na engleskom jeziku.

U predgovoru je autor naveo da je projekat Miloš Moskovljević, život i delo, rezultat rada Instituta za noviju istoriju koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke, i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a štampano je u saradnji sa Instiutom za noviju istoriju i privatnim izdavačem IK Vizantija.

On je podvukao da je „ovu knjigu napisao da bi popunio neku od istorijskih ‘belina’ u srpskoj istoriografiji 20. veka, kojih na žalost ima puno“.

Prema oceni Trkulje, ovo je „dobro koncipirana knjiga, jer govori o Moskovljavićevom političkom i nacionalnom radu, kulturno, prosvetnoj delatnosti unoseći puno detalja koje je našao u Moskovljevićevom dnevniku.

Latinka Perović je podsetila da je Isić našao u arhivu SANU Moskovljevićev dnevnik, koji je priredio u pet knjiga. U rukopisu na blizu 5.000 strana taj filolog, slavista, diplomata, svakodnevno, sa nekoliko retkih izuzetaka, zapisivao sve što se zbivalo od 1916. do 1968. godine.

Ona je skrenula pažnju da se radi o „periodu u kome je Srbija prvo osnažila svoju državnost uspešno okončanim balkanskim ratovima, zatim ogromnom žrtvom u Prvom svetskom ratu, potom omogućila stvaranje Kraljevine SHS/Jugoslavije i podnela najveći teret tokom njenog opstajanja, da bi žrtvom u Drugom svetskom ratu doprinela pobedi nad okupatorom, a kasnije i u izgradnji socijalističke Jugoslavije“.

„S obzirom na brojne dužnosti koje je Moskovljević obavljao i položaje koje je zauzimao u političkom i društvenom životu Srbije i Jugoslavije u periodu dužem od pola veka, analiza njegovog života i dela predstavlja važan doprinos sagledavanju sveukupnih društvenih i političkih prilika u Jugoslaviji, posebno u Srbiji“ ocenila je Perović.

Monografija, takođe govori o izuzetno značajnom radu Miloša Moskovljevića u oblasti lingvistike i leksikografije, posvećujući, s tim u vezi, posebnu pažnju njegovom „Rečniku savremenog srpskohrvatskog književnog jezika s jezičkim savetnikom“, koji je on nazivao svojim životnim delom.

Perovićeva je istakla da je ovo treći put da promoviše ovu knjigu svog kolege sa kojim je godinama radila, jer lično je najtoplije preporučuje.

Isić (1952) naš je ugledni istoričar i naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.