U trendu

Značajni umetnici na 4. Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu

NOVI SAD – Virtuoz na violini Stefan Milenković, glumac i reditelj Zijah Sokolović, književnik Svetislav Basara, muzičari Rambo Amadeus i Kralj Čačka, neki su od umetnika koji će učestvovati na 4. izdanju festivala „Kaleidoskop kulture“, od 2. septembra do 8. oktobra u Novom Sadu, saopštila je direkcija manifestacije.

Svečano otvaranje će trajati četiri dana, do 5. septembra, a sam kulturni festival je uvertira u 2022. godinu kada će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture.

U spomenutoj ekipi značajnih umetnika biće i jedan je od cenjenijih slovenačkih pisaca nove generacije – Aleš Čar, dramaturg Milena Bogavac, koji će kao ključna imena kulturne scene ovih prostora, svako u svojoj umetnosti, doprineti kulturi zajedništva.

Uz domaća, regionalna i evropska imena iz sveta umetnosti, važne organizacije i institucije kulture, evropsku dimenziju Kaleidoskopu kulture na svečanom otvaranju će pružiti jedna od najvažnijih evropskih institucija za nove medije „Ars Elektonika“.

Osim njih, biće prisutna i austrijska galerija iz Sankt Poltena, Francuski institut u Srbiji, Gete institut, Austrijski kulturni forum, ali i beogradska CGA konferencija.

Na tom skupu će se predstaviti članovi velikih studija „Epic Games“ i „Blue Zoo Animations“, između ostalih Klement Garini, koji je radio na visokobudžetnim filmskim projektima – serijalima „Hari Poter“ i „Nemoguća misija“.

Umetnički deo CGA konferencije, za koji je zadužena kustoskinja dr Maja Ćirić, predstaviće dokazane vizuelne umetnike – Andreas Vanerštet i Tanja Vujinović, međunarodno priznata umetnica novih medija, čiji su radovi stigli do muzeja u Strazburu, Dizeldorfu i Mančesteru.

Maju Ćirić je londonska galerija „Saatći“ odabrala na listi 100 najboljih kustosa na svetu.

U Novom Sadu će svoj rad prezentovati i jedan od najboljih cirkuskih umetnika svoje generacije – Nikola Frezo, koji će izvesti perfomans „Nestabilan“ u režiji istaknutog autora Kristofa Uismana.

Pored različitih izložbi, predstava, performansa umetnika iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske, publika će imati priliku da poseti izložbu „Stripom kroz Belgiju“.

Ova postavka za ljubitelje devete umetnosti predstavlja priče nekoliko autora, među kojima je i dobitnik nagrade na trećem najvećem strip festivalu na svetu u Francuskoj – Breht Evens.

Tokom pet nedelja će se smenjivati pet vrsta umetnosti, gde se izdvajaju umetnici: dirigent Aleksandar Marković, nekadašnji muzički direktor prestižnih evropskih opera i simfonijskih orkestara, dobitnica nagrade Evropske unije za književnost – Marta Đido i jedna od najpoznatijih savremenih italijanskih spisateljica – Nadija Teranova, obe učesnice jedinstvene Noći književnosti.

Takođe, evropskom značaju festivala sigurno će doprineti i ključne institucije Srbije i regiona – Slovensko narodno gledališče Maribor, Studio za suvremeni ples iz Zagreba, Bitef teatar i Srpsko narodno pozorište koji čine program 48. festivala „INFANT“, Opera i teatar Madlenianum.

Tu spada i Filmski festival „Obnova“ u okviru kog će 5. septembra biti novosadska premijera najnovijeg filma „Toma“ Dragana Bjelogrlića, Vojvođanski simfonijski orkestar, Savez likovnih umetnika Vojvodine, Akademija umetnosti u Novom Sadu.

Od velikih vizuelnih i likovnih projekata neophodno je izdvojiti izložbe radova čuvenog srpskog slikara Vladimira Veličkovića, kao i novi identitet Narodnog muzeja i Muzeja Jugoslavije, čiji je autor beogradski dizajner Slavimir Stojanović Futro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.