U trendu

Zoran Kostić Cane: Neophodno je da muzičari budu solidarni

BEOGRAD – Rok pevači Zoran Kostić Cane i Goran Bare ocenili su da je neophodno da muzičari imaju integritet i da budu solidarni, a najaviili su i mogućnost zajedničke saradnje.

Učestvujući na panelu „Ugasi se ili sini“ muzičke konferencije „Kontakt 2023“, Kostić je rekao da su njegovi Partibrejkers prvi album objavili nakon dugog čekanja, jer su u muzičkoj industriji Jugoslavije osamdesetih bili „13 prase, poslednja rupa na svirali“.

Nakon uticajnog albuma „Partibrejkers“ (1985), veliki zagrebački Jugoton im je rekao „ćao, doviđenja“, a sledeći „Partibrejkers II“ (1988) je izašao za manju kuću Jugodisk, pošto su prethodno „svi odbili drugu ploču“.
„Sve smo sami plaćali uvek. Nikad nismo imali sponzore. Ni danas nemamo sponzore“, naglasio je Kostić.

Bare je rekao da ni njega neće niko od sponzora, i da je jedino svojevremeno od jednog kicoša dobio „džabalesku cvikere David Beckham“, pošto mu je „počeo rikavat vid“.

„Oni (Partibrejkers) su nas pogurali, otvorili su svima vrata“, istakao je Bare.

Prema njegovim rečima, Majke niko nije primećivao dok nisu pobedili na festivalu „Novi rok“ u Sloveniji, gde je glavna zvezda bio Dušan Kojić Koja iz Discipline kičme.

Kostić je podsetio da u pogledu prijema ni Partibrejkers nisu bili „u prvom delenju – bilo je (Prljavo) kazalište i Aerodrom, bosančerija…“

„Mi smo bili nešto sa strane. Imali smo ekipe. Kad idemo u Zagreb, ukrcaju se u voz i dođu do kupea. ‘Momci ima mesta?’ Nema. A mister otvori tabakeru – raketice od sremske ludače“, prisetio se Kostić.

Kostić je istakao da je postojala solidarnost i ljubav prema rokenrolu, kao kada su, u vreme ratova i sankcija, 1994. godine Partibrejkers svirali u Ilirskoj Bistrici u Sloveniji sa Majkama, Kojotima i Res nuliusom.

„Bila je velika hrabrost da sviraš sa Srbima. Bilo je lepo i nezaboravljivo. Hvala ti“, rekao je Kostić Baretu, koji je odgovorio da je mrzeo sistem autokratije u Hrvatskoj.

„To nisam podnosio, i zato smo se skupili i srušili smo kera, kužiš?“, rekao je Bare.

Kostić se prisetio izjave kontroverznog hrvatskog alternativnog muzičara Satana Panonskog, čije pravo ime je bilo Ivica Čuljak (1960-1992), da je „po nacionalnosti roker“.

„On je rekao da će me ubiti“, uzvratio je Bare.

„Malo te folirao“, dobacio je Kostić.

Pošto je sa društvom u jednom kafiću bio pevao partizansku pesmu „Drugarice posadimo cvijeće“, Bare kaže da je Satanu „neki bolid javio da se srbuje“.

„Dolazi meni taj bolesnik, Satan, i kaže: ‘Bare čuo sam da si radio gadne stvari sinoć“, prisetio se Bare.

Prema njegovim rečima, Satan je u Beogradu bio doživeo opekotine tokom nastupa u Bitefu, pa mu je gitarista Partibrejkersa Nebojša Antonijević Anton dao zdravstvenu knjižicu.

„O kolegama sve najbolje“, primetio je Bare.

Govoreći o kompromisima sa kojima se bendovi suočavaju tokom karijere, Kostić je rekao da ne treba ići preko integriteta.

„Mladi! Pamet u glavu i maštu u srce“, poručio je Kostić.

Bare je istakao da ga je Kostić „više naučio nego Jan Kurtis i svetski poznati momci“.

„Mame mi, ti si meni prvi bend koji je svirao na mom jeziku ono o čemu ja razmišljam“, rekao je Bare.

Kada se pojavila prva demo kaseta Majki, Antonijević ih je prvi od Partibrejkersa čuo i Kostić kaže da su videli da – „to je to“.

„Moraš da budeš svoj, ponosan. Samo istina. Pa nek nam sude oni koji ništa ne nude“, rekao je Kostić.

Bare je naveo da nije mogao verovati „jugoslovenskom sistemu, ni ovom ustaškom, to je isti k…“

Kostić je dodao da su sve njegove pesme „napisane unapred, traju u savršenoj nesavršenosti“.

„Dok su drugi pjevali o ne znam čemu, zezanje, ribe, zabava, eskapizam, mi smo rovarili po svojoj unutrašnjosti“, ustvrdio je Kostić.

Prisetivši se izgleda devojaka koje su sa vinkovačkim bendovima krajem osamdesetih dolazile u Beograd, Kostić je rekao da je prvi put videvi američku muzičarku Kortni Lou pomislio da je „zna sa Akademije“.
Na Kuzmićevo pitanje da li je u radnom odnosu sa muzikom, Kostić je odgovorio: „Ne, ja sam u ljubavnom“.

Upitan kako muzičari treba da zaštite profesionalna svoja prava, Kostić je pomenuo strukovna udruženja, ali je dodao da pored toga treba „u se i u svoje kljuse“, i da je „stvar u sreći i dobrim ljudima koji će da ti pomognu“.

„Mi smo se, dok su ratovali naši narodi, mirno sastajali u Ljubljani“, dodao je Bare.

„Možda ćemo Goran i ja napraviti jedan duet“, otkrio je Kostić.

Bare je priznao da mu je jednom prilikom na svirci na zagrebačkom Jarunu Kostić predložio da zajednički napišu pesmu, ali da tada nije mogao jer je „bio na supstancama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.