U trendu

Pravi gurmani dodaju tajni sastojak u kačamak, ukus će vas totalno raspametiti!

Kukuruzno brašno je pravi izvor vitamina i minerala i pozitivno utiče na naše zdravlje. Bogato je gvožđem koje je bitno u izgradnji hemoglobina.

Ta namirnica ne samo što snižava krvni pritisak i čuva srce, već je odličan saveznik u jačanju imuniteta. Od nje se prave mnoga domaća, zdrava jela, koja su često na trpezi u svakoj kući. Možda malo nepravedno potisnut, između ostalih, i kačamak.

Iako ga mnogi smatraju sirotinjskom hranom i improvizacijom kada nije bilo drugih namirnica u kući, kačamak je bio i ostao jedno od najzdravijih jela i obroka. U Istočnoj Srbiji je oduvek bio nezamenljiv obrok, kao i na Kosovu, dok je u Severnoj Makedoniji poznat kao Bakardan. Danas, nažalost, mnogi to jelo zamenjuju palentom praveći je na različite načine, ali se to ne može porediti jer je i postupak pravljenja ovog jela, ali i njegov sastav skroz drugačiji nego kod palente.

Međutim, ono što treba napomenuti jeste da su tradicionalnu grudvičasti gnjecavi zalogaji nezamislivi bez jednog sastojka koji mu daje posebn u aromu, a koji mnoge domaće zaborave da dodaju svom kačamaku. U pitanju je maslac! Bez tog sastojka gurmani, ali i oni kojima je kačamak uža specijalnost, tvrde da to jelo nije pravo, a o zdravstvenim benefitima koje donosi da ne pričamo. Takođe, jedna od tajni gurmana je i dodatak aleve paprike, koja daje poseban ukus.

Priprema:

Vi otprilike već znate koju količinu kukuruznog brašna stavljate na određenu količinu vode. U suštini, ide 500 grama brašna u litar i po vode. U posoljenu kipuću vodu dodati kukuruzno brašno u obliku kupe. Ne dirati ga, već ostaviti da se samo potapa u vodi, a u međuvremenu kašikom napraviti rupu po sredini. Brašno bi trebalo tako da se kuva i potapa najviše pola sata. Nakon toga, početi sa mešanjem u krug, sve dok masa ne počne da se zgušnjava. Kada se nekoliko minuta meša, potrebno je skloniti kačamak sa šporeta da se ohladi i preliti ga otopljenim maslacem. Poseban šmek ima malo aleve paprike u maslacu, pa ko voli, može na vrh kašike da je doda.

Razdeliti u činije i preko, po ukusu, izrendati sir. Služiti ga s kiselim mlekom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.