U trendu

Evo od čega se pravi najbolja salata na svetu: Potiče iz Grčke, usporava starenje i puca od vitamina

Ovo je recept za najbolju salatu na svetu!

Čuveni Taste Atlas nedavno je objavio listu 50 najboljih salata na svetu, među kojima su se našle i dve srpske – belolučene paprike i moravska salata. Ali i šopska, koju su očigledno pogrešno svrstali kao bugarsko jelo. Ubedljivo prvo mesto zauzela je grčka dakos salata.

Grci su poznati po mediteranskoj ishrani koja važi za najzdraviju na svetu. Takođe, na ostrvo Ikariji u Grčkoj žive njeni najdugovečniji stanovnici koji se slično hrane. Pa od čega se sastoji najbolja salata na svetu?

Ako ste bili na Kritu sigurno ste ga probali dakos, obrok salatu neizostavnu na meniju mnogih Grka. Ukoliko niste, evo recepta! Dakos je poznat još od antičkih vremena, a prvobitno se zvao jednostavno dvopek iz razloga što je dva puta pečen kako bi bio tvrd, piše Grčki kutak.

Dakos se smatrao hlebom siromašnih porodica koje nisu imale mogućnost da svakodnevno peku hleb. Tako su ostatke hleba pekli na niskim temperaturama kako bi iz njega eliminisali vlagu i tako ga duže zadržali. Tradicionalni kritski paksimadi (iliti dakos) pravi se od mešavine ječma i pšenice, i to 90 % ječma i 10 % pšenice. Što se tiče hranljivih sastojaka, on sadrži folnu kiselinu, vitamin B6, vlakna, antioksidante, magnezijum i fosfor. S obzirom da sadrži manje glutena od hleba, lakše se vari, piše Mondo.

Osim hleba potrebni su vam i ostali dodaci:

  • paradajz isečen na kockice
  • masline
  • feta sir
  • origano
  • maslinovo ulje
  • kapar
  • so

Dvopek od ječma natopite vodom i isecite na komadiće, Dodajte sve ostale sastojke i pomešajte, sipajte maslinovo ulje i služite hladno. Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.