Iako su spas za mnoge, ovo bi trebali da znate: Istine i zablude o supama iz kesice!

Kada samo u žurbi, najlakše je posegnuti za kesicom gotove supe. Međutim, postavlja se pitanje da li je i koliko takva supa zdrava i zašto bismo onda pravu domaću supu kuvali sat do sat i po, ako je supa iz kesice dobra zamena za nju.

Istina je da sastav supa iz kesice nije dobar po ljudsko zdravlje, pre svega zato što u ovim supama ima dosta soli, zatim rezanaca od belog brašna, u prevodu, dosta ugljenih hidrata, a poseban problem predstavljaju ozloglašene transmasti odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa.

Istraživanjima je potvrđeno da osobe koje konzumiraju veće količine veštačke supe imaju i veći rizik od metaboličkog sindroma u odnosu na one koje ih jedu ređe. Za to je najviše kriv visok sadržaj transmasti, dok visoka koncentracija šećera i soli, oštećuje ćelije i pospešuje zapaljenske procese u organizmu.

Ovi loši efekti ustanovljeni su kod osoba koje su supu iz kesice jele dva dva puta nedeljno. Za razliku od ovog, čestog konzumiranja, umereno konzumiranje nije opasno pa se ove supe čak preporučuju osobama sa prehladom, povišenom telesnom temperaturom, dijarejom i povraćanjem pošto predstavljaju dobre izvore tečnosti kojima se nadoknađuju izgubljeni elektroliti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.