U trendu

Pripremite božićni ručak (foto)

Pošto označava kraj četrdesetodnevnog posta, Božić je uvek mrsan dan (7. januar). Zato ćemo se danas pozabaviti svečanom božićnom trpezom. Običaj kaže da se po dolasku iz crkve i pričešća posle četrdesetodnevnog posta svi ukućani obredno omrse. Pored raznoraznih mrsnih đakonija, na trpezi se obavezno mora naći i česnica.

Misli se da je božićna česnica dobila ime po tome što se mesi u čest (čast) Isusa Hrista, ili što se lomi ili česti na onoliko delova koliko u domu ima ukućana. Česnica je zapravo kolač umešen na Božić, izjutra, s nenačetom vodom, u koji se stavlja srebrnjak ili zlatnik (može i štogod drugo, ali je važno da je od plemenitog metala za koji ne prianja rđa), jer je to dar novorođenom Hristu.

Za česnicu je potrebno

  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 paklice kvasca rastopljenog u mlakoj vodi
  • 1 kašika ulja
  • malo soli
  • malo vode koja se unakrst sipa u testo

Način pripreme

Sve ovo se dobro smesi mlakom vodom, kao i svaki slavski kolač. Zatim se srebrni ili zlatni novčić utisne u sredinu testa, pa još malo smesi i testo se ostavi da naraste. Kada testo dobro naraste, odozgo, po sredini testa, pritisne se slovo, pečat, poskurnik i stavi u vruću peć da se ispeče.

Foto: Vesna Đokić

Kada se domaćin vrati iz crkve, on česnicu podiže uvis, okreće je sa svim ukućanim tri puta, prelomi preko sredine i svim članovim domaćinstva odlomi i da po jedno parče. Po jedno parče se odvaja za položajnika, putnika namernika (npr. člana domaćinstva koji nije prisutan) itd. Time je Božićni ručak počeo. Čeljade u čijem se delu česnice nađe novčić smatra se srećnim pod blagoslovom Božijim, te se njemu poverava početak važnih poslova u toku cele godine.

Kao što je uoči ručka obavezno lomljenje česnice, tako su obavezni elementi božićnog ručka i rezanje božićnog kolača, božićna pečenica i paljenje božićne sveće. U vreme predviđeno za ručak svi ukućani moraju biti u kući, jer je Božić naglašeno porodični praznik. Pre iznošenja jela na trpezu, domaćica kadi trpezu, pa jelo, a zatim i sve prostorije u kući. Okađivanje označava zaštitu od zlih i nevidljivih sila.

Foto: TomaszProszek/Pixabay.com
Foto: TomaszProszek/Pixabay.com

Kada je reč o pečenici, evo nekoliko saveta kako bi bila što sočnija i ukusnija:

  • svinjetinu treba dobro posoliti i ostaviti da stoji dva do tri sata pre pečenja. S vremena na vreme je treba okrenuti, nakon toga odstraniti suvišnu so i tek onda peći;
  • meso će izgledati lepše i imaće rumenu koricu ako ga pre i jednom u toku spremanja premažete crnim vinom;
  • čašica konjaka kojom ćete preliti meso pola sata pre nego što ga izvadite iz rerne – znatno će ga omekšati;
  • u pleh za pečenje stavite rešetku tako da meso ne leži neposredno u masnoći. Para će dopirati sa svih strana i učiniće da meso omekša i ostane izuzetno sočno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.