U trendu

Svetosavske perece

Sastojci

 • 1 kg brašna
 • 300 grama masti
 • 2 kašike soli
 • 1/2 litra mleka
 • 1 paklica kvasca
 • 1 kašika šećera

Premazivanje

 • 1 kašika obične ili krupnije soli
 • 3 kašike brašna
 • malo vode

Način pripreme

Pomešati 2 dl mleka, kvasac i šećer i ostaviti da uskisne. Brašno, mast i so dobro rukama istrljati, dodavati uskisli kvasac i polako zamesiti testo. Ostaviti 1 sat da odstoji. Oklagijom razvući testo u pravougaonik i seći trake, pa oblikovati perecu. Peci 10 minuta na 250 stepeni.

Izvaditi pleh i premazati perece mešavinom soli, brašna i vode, ali voditi računa o tome da je premaz gust. Najbolje je stavljati premaz kašikom.

Vratiti u rernu još 5 minuta da se dopeče.

(Slavica Georgijevska, Bela Crkva)

8 komentara
 1. Liljana Zorić

  Odlično je.

 2. Olivera Andrić

  Probala sam da napravim perece po ovom receptu. I super su ispale. Hvala, teto! :*

 3. Daliborka Ilić

  Želim pohvaliti vaš kuvar, zaista sam oduševljena mnogim receptima koje nigde nisam mogla pronaći. Nastavite tako i dalje da nas oduševljavate kao i do sada. Želim vam uspeh i svako dobro u daljem radu. Ja sam prezadovoljna.

 4. Mirjana Novaković

  Za Veroniku Sarjan,Banat evo recepta za perece koji se kuvaju pa peku: 10 jaja, 10 kašika (supenih) ulja, 1/3 praška za pecivo, 800 grama bjelog brašna (zlatni puder) i 3 sup. kašike šećera, malo soli. Način pripreme: umutiti 10 žumanaca sa 3 kašike šećera i malo soli i dodati umućeni bjelanac i ulje, pa lagano izmešati (ne mikserom). Dodati brašno i prašak za pecivo. Dobro testo izraditi da bude tvrđe, ako treba, dodati još malo brašna. Praviti perece, narezati i obariti sa obe strane. Kad se malo prohlade, peći na 250 stepeni 15-20 minuta na žici od rerne, ali paziti da ne preplanu. Pozdrav iz Banja Luke, prijatno…

 5. Vesna Mišić

  Ove godine Sveti Sava se slavi u sredu, a to je dan kada se posti pa smatram da ovaj recept ne odgovara proslavi ovog praznika.

 6. Ljiljana Vukobrat

  Ova nedelja je trapava nedelja i ne posti se, pošto vaskršnji post počinje 15. februara, pa je sve pomereno ranije.

 7. Veronika Sarjan

  Zna neko kako se prave pereci koji se prvo skuvaju, pa posle se ispeku?To su pravi pereci koji su pravile moje bake, ali nažalost, nisam zapamtila kako. Mislite da se posti i sredom ili je čist pozeraj, kao mnogo šta ovde, a recept je baš super za nas koji postimo samo petkom.

 8. Ljiljana Vukobrat

  Trapava sedmica znači da se ne posti sreda i petak, da je razrešeno da se sve jede, a inače svaka sreda i petak se poste, uglavnom na vodi i ulju, sem kada je veliki praznik pa je razrešeno na ribu, a pred svako pričešće se posti najmanje 7 dana na vodi, sem ako neko nije bolestan i nemoćan pa mu duhovnik razreši da posti na ulju. Znači, Sveti Sava ove godine pada u sredu, ali pošto je trapava sedmica, ne posti se i ne može se pričešćivati. Post samo petkom nije ustanovljen u pravoslavnoj crkvi, po kanonima posti se sreda i petak i sva 4 posta, ponedeljkom poste monasi i majke zbog svoje dece, ponedeljak je posvećen anđelima. Oprostite na opširnosti.

Napišite komentar