U trendu

Kuvani paradajz

Način pripreme

Za flaširanje kuvanog paradajza moraju se odabrati zreli i zdravi plodovi. Paradajz treba oprati, odstraniti mu zelene delove i iseći ga na kriške. Ovako pripremljen paradajz možete odmah kuvati, a možete ga i samleti. Ako spremate nesamleven paradajz, dovoljno je da ga kuvate 15-20 minuta. Dalje ga treba pasirati, pa ga ponovo staviti u šerpu i kuvati do željene gustine. U ovaj paradajz, pri kraju kuvanja, treba dodati, po ukusu, malo soli, šećera, iseckanog peršunovog lista i mlevenog bibera. Ako želite da paradajz ima ljutinu, sameljite nekoliko ljutih papričica i dodajte ih za vreme kuvanja.

Dok se paradajz kuva, pripremaju se flaše; one moraju biti potpuno čiste, oprane, dobro osušene i zagrejane na temperaturi od 120 stepeni. Kuvani paradajz sipati čistom kutlačom u flaše, zatvoriti ih celofanom koji dobro prianja uz grlić flaše i učvrstiti gumicom. Ovako povezane boce staviti na suvo i toplo mesto i pokriti debljim pokrivačem, da bi se što duže održala toplota koja vrši sterilizaciju. Potpuno hladne flaše staviti na suvo i hladno mesto.

Pripremite zimnicu.

(Vesna, Beograd)

3 komentara
  1. Svetlana Rutić

    Ja paradajz u flaše stavljam na sledeći način: operem, ne ljuštim ga, već sečem na delove i rendam na rende na najkrupniju stranu, tako da mi na kraju ostane kora koju bacim. Posolim po ukusu i hladno sipam u flaše koje pasterizujem. Ovako pripremljen može da traje i više od jedne godine.

  2. Dušica K

    Na ovaj način i ja spremam paradajz i odličan je .jedino (meni je tako jednostavnije – tako su radile moja mama i baka ), kad punim flaše, stavim u tepsiju za kolače flaše da se ne dodiruju, nalijem 3-4 cm vrele vode oko nijh i kad sipam paradajz u flaše, prvo u svaku sipam po 3-4 cm, zatim dodajem tako da u svakoj bude još 10-tak cm paradajza a onda punim do kraja svaku flašu. Na taj način neće flaše da puknu, a ne moram da ih grejem. Za domaćice koje to do sada nisu radile: kad sipam paradajz u flaše, pazim da tocir uvek bude odmaknut od ivaca flaša da okolo može da izlazi para, jer bi inače od pritiska pare flaše pukle. Pokrijem ih kao i Vesna i nema šanse da se pokvari, iako nema konzervansa.

  3. Dragan Grbić

    Sjajna si ti, Vesna!

Napišite komentar