U trendu

Đoković: Nisam ni blizu starog Novaka

Jedina „kriza identiteta“ kroz koju je Novak prolazio od marta 2011. bila je – jesam li ja prvi ili drugi teniser sveta? Posle 325 nedelja, ne postavlja sebi aktuelno pitanje da li je treći ili četvrti, već može li uopšte da igra tenis ako nije najbolji, odnosno najbolja verzija sebe? Vraćanje šampionskog izgleda telu koje je imalo toliko korekcija samopouzdanja, ambicija, mentalne snage i volje, na Rolan Garosu je opet delovalo kao neuspela plastična operacija.

– Nisam ni blizu svog najboljeg izdanja. Svestan sam gde sam, ali i gde želim da budem, a to je prvo mesto. Ali, sad je važnije da povratim igru i konstantost – poručio je Đoković.

Prolaz kroz Trijumfalnu kapiju prošlog juna promenio je fizionomiju srpskog tenisera („Rivali vide ta spuštena ramena“, upozoravao je Beker). Kandidat za najboljeg u istoriji uzeo je identitet Berdiha, Nišikorija, Monfisa – retko će ispasti u prvom kolu, još ređe osvojiti titulu.

Novak je naglo ukočio da bi „smanjio ritam i sačuvao telo“. „Mercedes“ ne može da radi sa motorom „juga“ – ili daje pun gas koristeći svu snagu mašine ili kola idu nizbrdo. Na leru se ne može uzbrdo, što je Agasi uvideo posle polovičnog „tehničkog pregleda“.

– Kad si kod kuće, budi sto odsto sa porodicom. Kad si na turniru, onda si sto odsto na turniru – pričao je novi trener.

Novak zbog povrede ili porodičnih obaveza, može da preskoči Peking, Majami, sutra neki Njujork. Pravila o obaveznim turnirima su manje rigorozna u tridesetim, i Đoković ima pravo da se posluži štapom, koji veteranima pomaže da odlože penziju.

Ali, kad reši da dođe na turnir, nema pravo užurbano da servira, nezainteresovan da se vrati u igru posle dva izgubljena seta. Poraz od sjajnog Tima u četvrtfinalu je strašan samo zato što je bio rutinski. Najgori set u karijeri, sa osam osvojenih poena (od toga tri na greške protivnika) i prvi „krompir“ na grend slemu još od 2005, vratili su Novaka u dane tinejdžerskih kriza identiteta.

– Najmanje što mogu da uradim je da dam maksimum svaki put kad držim reket u rukama. Barem se trudim da se vratim na visok nivo. Činjenica da sam ostvario najviše ciljeve, te uspomene i iskustvo mi daju dovoljno razloga da verujem da mogu to da ponovim – izvukao je lekciju Đoković, a prenose Novosti.

Govor tela mu nije šampionski, ali ni pokunjen. Ne deluje da bi posle 50 vezanih grend slemova i više od 900 setova mogao da propusti Vimbldon. Sa 0:6 je, valjda, završio sa predajama bez borbe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.