U trendu

Lazar Marković još daleko od prave forme

Kada je sa samo devetnaest godina, kao jedan od najvećih talenata na ovim prostorima, iz redova Partizana otišao u lisabonsku Benfiku, mnogi su mu predviđali blistavu budućnost.

Ali, i Lazar Marković je, kao i većina naših mladih fudbalera rano otišao, a da pri tom do kraja nije savladao sve fudbalske veštine.

On je poput većine igrača sa ovih prostora rano ušao u fudbalski „vrtlog” mnogo jačih evropskih klubova, pa je nakon provedene godine u višestrukom portugalskom šampionu, nastavio da se seli.

Kada je prešao u Liverpul a kasnije i u Fenerbahče, pa potom i u lisabonski Sporting, činilo se da će se u nekoj od tih sredina napokon skrasiti. Ali, zbog epizodne uloge, koja je ozbiljno pretila da ugrozi i reprezentativnu karijeru, Marković se ove zime odlučio na novi radikalan potez – vratio se na Ostrvo, u redove Hala.

Jučerašnji meč sa engleskim velikanom Arsenalom u Londonu bio je idealna prilika da jedan od članova iz Muslinovog stručnog štaba bude na licu mesta i uveri se u kakvoj se formi nalazi naš reprezentativac.

Taj zadatak pripao je Zoranu Filipoviću, koji je pomno pratio derbi sa Arsenalom, i u svojoj beležnici zapisivao sve dobre i loše strane ovog mladog igrača.

Kako ocenjujete igru Markovića u novom dresu?

– Očigledno je da u ovom trenutku fizički nije u pravoj formi. Međutim, ukoliko i ubuduće bude igrao svih 90 minuta, onda će nadam se, do zvaničnog objavljivanja spiska igrača na koje računamo za meč sa Gruzijom, biti na tom spisku.

Videlo se da mu je i dalje slabija strana igra u defanzivi?

–Iz objektivnih razloga o tome ne želim da govorim. Ono što mogu da kažem jeste činjenica da nije još uvek spreman za važne utakmice. Sve ostalo ću preneti selektoru Muslinu.

Raduje činjenica da trenutno u jednoj od najačih liga na svetu igra nekoliko srpskih fudbalera. Da li ćete pratiti igre i ostalih igrača.

–Ne, jer o njima sve znamo. Matić odlično igra u Čelziju, Mitrović daje golove u Njukaslu, Tadić u Sautemptonu standardno pruža dobre partije. Luka Milivojević se odlično snašao u Kristal Palasu. Dobro je što je došao na Ostrvo, jer siguran sam da u takvom klubu može još više da napredujue.

Šta će biti vaš sledeći zadatak, s obzirom na to da se bliži nastavak kvalifikacija?

– Praktično svaki fudbaler je na našem skeneru. Imamo grupu igrača koju pratimo, ali činjenica je da uvek tu selekciju treba dopuniti novim snagama. Najvažnije za svakog fudbalera je da igra. Mi smo u ranijem periodu imali opasan problem sa tim. Već sledeće nedelje idem u Tursku gde ću gledati Jagoša Vukovića, koji se potpuno oporavio posle povrede. Selektor nam je dao zaduženja, moje kolege Đorović i Krstajić takođe u ovom periodu obilaze naše igrače koji igraju u Španiji, Portugaliji, Nemačkoj…

Da li se prati i forma protivnika, jer opšte je mišljenje da Srbiju 24. marta u Tbilisiju očekuje izuzetno teška utakmica?

– Glavnu snagu smo usmerili na naše fudbalere, ali svakako da nas zanima u kakvoj su formi i Gruzijci. Dobro je što će i oni u toj utakmici biti oslabljeni za dvojicu možda i ponajboljih igrača. Mi kao što je poznato ne možemo da računamo na Kataija i Nastasića.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.