U trendu

Novak otkriva srž svoje MENTALNE veštine (video)

Izmakao se Novak Đoković posle servisa u telo, a zatim iz neprirodnog položaja napravio viner iz riterna forhendom. Rafael Nadal uputio mu je pogled nemoći i besa, kakvih je bilo mnogo u 124 minuta tokom kojih je Đoković teniski svet ostavio u čudu i razjapljenih usta – 6:3, 6:2, 6:3.

https://www.youtube.com/watch?v=-hWb1Q-Z18k

Srpski i španski novinari imali su prioritet pri deljenju sedišta, smestili smo se dobrih petnaestak minuta pre izlaska na teren. Vremenski uslovi idealni, ali nervoza raste – jedan za drugim izlaze uz ovacije i nestrpljenje koje se u povicima očitava. Svi su spremni na dugo veče, veče koje će pamtiti, ali jedan čovek imao je drugačije planove.

Zna Novak taktiku za Nadala koja mu je donosila toliko uspeha, ali to je taktika koja zahteva toliko samopouzdanja, preciznosti i koncentracije da je skoro nemoguće održati je bez prekida u dužem vremenskom intervalu. Akcenat na ”skoro” jer je najbolji teniser sveta dokazao da je moguće, a kao ključni faktor svoje mentalne pripreme istakao je vizualizaciju.

“Istinski verujem u vizualizaciju i često je praktikujem, a pogotovo je bila značajna pre 12 meseci kada posle operacije nisam igrao dobro. Sad kad otvoreno govorimo o svemu, da kažem da je vizualizacija verovatno najvažniji deo moje mentalne pripreme, ne samo za tenis, nego uopšte i život“, kaže Novak i dodaje:

“Verujem u sopstvenu snagu koju svi imamo unutra i verujem u zakon privlačnosti – ukoliko se misli i energija usmere na određenu frekvenciju, ta frekvencija će se i ostvariti. Da li uspeva uvek? Možda ne, ali u većini slučajeva da. Sve zavisi od toga i u kojem ste stanju uma, kako balansirate sve u svom životu, kako podnosite pritisak – jednostavno, da učite životne lekcije“.

(Saša Ozmo, sportklub.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.