U trendu

Zvezda dočekuje Arsenal: Hrabro na “tobdžije”

Hrabro do krajnjeg maksimuma, koncentrisano i agresivno, sa velikom dozom poštovanja i uvažavanja ali bez straha. Ovom, sad već uvreženom filozofijom ove sezone, Crvena zvezda večeras na stadionu „Rajko Mitić“ dočekuje Arsenal (19.00, RTS 1) u trećem kolu Lige Evrope, da se izmeri u ovom času sa ekipom top nivoa, ali sa željom da uradi sve za dobar rezultat.

To „sve“ zavisi ovog puta malo više od Arsenala, tima koji na teren bude poslao Arsen Venger, i, naravno, sreće. Ulaznice su rasprodate, navijačka euforija velika, mediji „pumpaju“ atmosferu, igrači su hrabri, trener Vladan Milojević suzdržan ali pozitivan.

– Očekujemo spektakl, dolazi jedna od najboljih svetskih ekipa. Srbija i region su čekali ovu utakmicu. Ne treba trošiti reči o Arsenalu, gledaćemo da se suprotstavimo na najbolji mogući način. Nismo se ništa specijalno pripremali, stadion će biti pun, a kao i obično nećemo ništa da obećavamo. Cenimo ih i ne plašimo ih se. Daćemo sve od sebe i videti kakav će biti rezultat – rekao je trener Milojević.

Realno, u ovom trenutku ali i poslednje decenije, „tobdžije“ lete luksuznom biznis klasom „Emirejtsa“, a Zvezda turističkom „Er Srbije“. Crveno-beli se polako navikavaju na ritam utakmice najjačih evropskih liga, protiv BATE Borisova se borila 90 minuta, protiv Kelna je izdržala sat vremena.

– Po toj logici protiv Arsenala možemo 45 minuta da igramo u ritmu, ali u fudbalu nije tako. Videćemo koliko možemo da pariramo. Fizički je Arsenal izuzetno pripremljen, stalno su na maksimumu, kod nas se to drugačije prezentuje. Mi ćemo da se suprotstavimo, imamo plan, usredsređeni smo na naš način igre i na ono što želimo da pružimo. Mnogo zavisi od protivnika, od psihologije, treme, taktike…

Arsenal slabo igra na gostovanjima ove sezone ali samo u Premijer ligi.

– U Ligi Evrope su lako pobedili BATE i za Arsenal ovo i ostala takmičenja nemaju mnogo dodirnih tačaka. Premijer liga je najjača na svetu, možda oni ovde igraju rasterećnije, imaju šest bodova, prvi su u grupi, favoriti. Atmosfera će na „Marakani“ biti vrela kao i uvek, koliko će im praviti problema – to ne znam. Voleo bih da im napravi, ali videćemo.

Zna Milojević da „tobdžije“ neće biti kompletne, ali ne smatra da je tome razlog potcenjivanje Zvezde.

– Arsen Venger ne potcenjuje nikoga, on igraju dosta takmičenja, ne znate koje je teže. Imaju veliki fond igrača, koju god ekipu da izvedu jak su i moćan sastav.

Crveno-beli će u ovom meču biti bez Nemanje Milića, Abrahama Frimponga, Rikardinja i već odavno bez Branka Jovičića. Kanga je ostao enigma, a trebalo bi očekivati da će trener Milojević, ako se proceni da je igranje Kange suviše rizično, možda i promeniti sistem u 4-4-2 i odigrati sa dvojicom klasičnih špiceva Boaćijem i Pešićem.

– Gelor vuče povredu još od Kelna, sačekaćemo sa odlukom do samog početka meča. On je vrlo bitan igrač.

Arsenal je favorit kakav odavno nije bio neki tim na „Marakani“, sve je na njegovoj strani, od kvaliteta do iskustva igranja elitnog fudbala… Međutim, fudbal je čudna igra. Zvezda živi ove sezone svoj san, nikome se neće saginjati unapred i niko nema prava da joj uskraćuje nadu, želju za nadmetanjem i mogućnost da i David sruši Golijata.

Kapiten Nenad Milijaš uz Dušana Anđelkovića jedini u aktuelnom timu ima iskustva igranja u Ligi Evrope. Na pitanje da li bi pre meča oberučke prihvatili bod, bio je jasan.

– Ne bih pristao na bod, a ne bi ni saigrači. Jeste da bi nam značio u daljem takmičenju, ali ako bismo ga prihvatili znači da ne bismo igrali, odnosno da bismo sebi uskratili šansu da pokušamo da ih pobedimo. Arsenal jeste favorit, ali su takođe ljudi od krvi i mesa.

SASTAVI:

CRVENA ZVEZDA: Borjan – Stojković, Savić, Le Talek, Rodić – Donald, Krstičić – Srnić, Kanga (Pešić), Radonjić – Boaći.

ARSENAL: Ospina – Holding, Mertesaker, Monreal – Vilok, Elneni – Nelson, Vilšir, Mejtlend-Najls – Žiru, Volkot.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.