U trendu

Američki poslodavci otvorili u julu 528.000 novih radnih mesta

VAŠINGTON – Zapošljavanje u Sjedinjenim Država je u julu daleko nadmašilo očekivanja, prkoseći mnogim drugim znacima da ekonomski oporavak gubi snagu, izvestilo je danas američko Ministarstvo rada.

Broj zaposlenih na platnim spiskovima kompanija u nepoljoprivrednom sektoru porastao je u julu za 528.000 osoba na mesečnom nivou, što je više nego duplo iznad prognoze kompanije Dau DŽons koja je predviđala 258 hiljada novih radnih mesta, prenosi CNBC.

Stopa nezaposlenosti je skliznula na 3,5 posto, vrativši se na pretpandemijski nivo, koji se podudara sa istorijskim minimumo iz 1969. godine, mada je stopa nezaposelnosti crnačke populacije porasla za 0,2 procentna poena na 6,0 odsto, dodaje američki mediji.

Takođe se ubrzao tempo povećanja plata, pri čemu su prosečne zarade po satu porasle za 0,5 odsto na mesečnom nivou i za 5,2 procenta u odnosu na isti mesec 2021.

Ovi podaci ilustruju kako nastavak snažne potražnje za radnom snagom u SAD, što ublažava strah od recesije, tako i nemilosrdne inflatorne pritiske, navodi „Blumberg“.

Dok je, s jedne strane visok rast zapošljavanja i plata dobrodošla vest za predsednika DŽoa Bajdena, to će s druge strane verovatno učvrstiti rešenost Federalnih rezervi da ostanu na putu oštrog podizanja kamatnih stopa kako bi obuzdale inflaciju, ocenjuje ova njujorška agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar