U trendu

APR: Od 17. maja prijave za osnivanje privrednih društava isključivo elektronski

BEOGRAD – U cilju unapređenja uslova za otpočinjanje poslovanja, od 17. maja registraciona prijava za osnivanje privrednih društava podnosi se Agenciji za privredne registre (APR) isključivo u elektronskoj formi.

„Ovo praktično znači da od 17. maja više neće postojati mogućnost da se prijava za osnivanje privrednog društva APR-u podnese u papirnoj formi“, navodi se u saopštenju APR-a.

Kako navode, u skladu sa izmenama Zakona o postupku registracije u APR-u iz 2021. godine, Agencija je u obavezi da prijave za osnivanje privrednog društva prihvata isključivo u elektronskoj formi, a što je, kako saopštavaju, u skladu sa konceptom e-Uprave i digitalizacije poslovanja celokupne privrede.

„Sa uvođenjem nove elektronske usluge, Agencija će učiniti odlučujući korak u pravcu digitalizacije i nastavka reforme sistema registracije usmerene na pojednostavljenje procedura za pokretanje poslovanja, uz odgovarajuću primenu usvojenih mera za borbu protiv korupcije i uvođenja elektronske registracije, kao najbržeg načina sprovođenja administrativnih postupaka koji se odnose na poslovanje privrednih subjekata”, istakao je direktor APR-a Milan Lučić.

Kaku kažu, registracione prijave za promenu podataka se podnose Registru privrednih subjekata, kao i do sada, samo u papirnoj formi, a Lučić je najavio, kako se navodi, da će u doglednom periodu biti uvedene i ove elektronske prijave, kada se, kako kaže, za to ispune svi tehnički preduslovi.

Iz APR-a navode da se na ovaj način stvaraju uslovi za smanjenje troškova i vremena za osnivanje društva, unapređuje se i proširuje nivo usluga za građane i smanjuje vreme obrade zahteva od strane Agencije, što doprinosi većoj efikasnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar