U trendu

„Battle of minds“ prilika za mlade sa svežim idejama

BEOGRAD – Prijave za takmičenje „Battle of minds“ su otvorene, rok za registraciju je 13. jun, a zadatak učesnika je da osmisle originalnu i inovativnu poslovnu ideju iz četiri različite oblasti, a jedna od njih je oblast poslovne kulture.

Ovo takmičenje svake godine mladim i talentovanim osobama otvara mogućnost za sticanje prakse i osvajanje vrednih novčanih fondova za dalji razvoj najboljih inovativnih ideja, saopštio je British American Tobačo.

Takmičenje se održava na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou, a od 2019. godine i u Srbiji.

Ove godine, učesnici koji se takmiče na lokalnom nivou, mogu da dobiju priliku za praksu i dalji razvoj, a oni najbolji na globalnom nivou koji osvoje drugo mesto dobijaju nagradu do 25.000 funti, dok prvoplasirani dobija do 50.000 funti.

Zbog pandemije mnogi kancelarijski poslovi su premešteni u kućne uslove, što je donelo promenu na bolje – smanjenje zagađenja, jer zaposleni ne putuju na posao, kao i smanjenu upotrebu štampača i papira.

Dok je sa druge strane, povećano zagađenje nastalo usled grejanja domova zaposlenih.
Zadatak iz ove oblasti je kreiranje proizvoda, aplikacije, programa koji pruža osećaj rada iz kancelarije onima koji posao obavljaju od kuće, a koji ne bi dodatno negativno uticao na životnu sredinu.

Kako se procenjuje, broj stanovnika na Zemlji do 2050. godine će biti 10 milijardi, što će dovesti do intenziviranja poljoprivrede, pa izazov iz oblasti poljoprivrede predstavlja osmišljavanje načina koji bi omogućio snabdevanje hranom sa pozitivnim uticajem na životnu sredinu.

Uprkos dostupnosti reciklirajuće ambalaže, mnogi potrošači ne recikliraju svoj otpad, što znači da on završava na deponijama.

Izazov za inovatore iz oblasti ekologije jeste da podstaknu potrošače na pravilno odlaganje svakodnevnog otpada.

U zemljama u razvoju mnogo ljudi nema pristup novim izvorima energije, koji su istovremeno održivi i pristupačni – zato je izazov iz oblasti energetike osmišljavanje načina za korišćenje održivog izvora energije čime bi se pozitivno uticalo na društvene izazove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.