Boing isplaćuje 2,5milijarde $ zbog zavere oko aviona

ČIKAGO – Kompanija Boing se složila da plati 2,5 milijarde dolara kojima će poravnati kazne po krivičnim prijavama u SAD da je od službenika za bezbednost sakrila informacije o dizajnu svog aviona 737 Maks.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je firma odabrala „profit nego iskrenost“, ometajući nadzor nad avionima koji su imali dve nesreće u kojima su putnici poginuli, piše Bi-Bi-Si.

Oko 500 miliona dolara biće isplaćeno porodicama 346 poginulih putnika u nesrećama.

Boing je priznao da je ovim poravnanjem kompanija dovedena do propasti.

Izvršni direktor Boinga Dejvid Kalhun rekao je da čvrsto veruje da je prihvatanje ove odluke prava stvar za kompaniju, korak kojim na odgovarajući način priznaju da nismo uspeli da ostvarimo svoje vrednosti i očekivanja na pravi način.

Ova presuda sve nas ozbiljno podseća na to koliko je važna naša obaveza transparentnosti za regulatorona tela i posledice sa kojima se naša kompanija može suočiti ako neko od nas ne ispuni ta očekivanja, rekao je Kalhun.

Od ukupne kazne, većina – 1,77 milijardi dolara – trebalo bi da ode onim firmama koje su kupile avione od Boinga, a koje je pogodilo prizemljavanje letelica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.