U trendu

Bregu: Zapadnom Balkanu potrebno povoljno investiciono okruženje

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da je Zapadnom Balkanu potrebno povoljno investiciono okruženje kako bi se privukle dugoročne investicije i sprečilo da ekonomije regiona ostanu bez mladih ljudi.

U intervjuu za makedonski medij KDP, Bregu je rekla da je pažnja trenutno usmerena na to da šest ekonomija Zapadnog Balkana ratifikuje sporazume koji su postignuti u novembru na samitu Berlinskog procesa, održanom u glavnom gradu Nemačke, prenosi RCC.

Lideri zapadnobalkanske šestorke tada su u Berlinu potpisali tri sporazuma, o putovanju sa ličnim kartama, o priznavanju fakultetskih diploma i o priznavanju licenci lekara, stomatologa i arhitekata.

„Itekako sam svesna da nije nimalo lako čekati četiri meseca, posebno nakon toliko godina istog tog čekanja. Od trenutka kad smo započeli sa pregovorima oko sporazuma, slušali smo priče ljudi o njihovim iskustvima. Građani jedva čekaju da mogu bez ikakvih formalnosti i viznih prepreka posećivati članove porodice, širiti svoje poslovanje i putovati“, kazala je Bregu.

Generalna sekretarka RCC, čiji je cilj promocija i ostvarivanje napretka evropske i evroatlantske integracije Jugoistočne Evrope, rekla je da su Albanija i Kosovo* završili sve procedure, da je Severna Makedonija ove sedmice dostavila sporazume u parlament, da su Crna Gora i Srbija usvojile sporazume na nivou vlada i da se sada očekuje ratifikacija u parlamentu, a da se Bosna i Hercegovina nalazi u fazi pregleda sporazuma.

Bregu je govorila i o Deklaraciji o romingu između Evropske unije i Zapadnog Balkana, potpisanoj u decembru na samitu u Tirani.

„U oktobru 2023. biće zabeleženo prvo značajnije smanjenje troškova. Počeće se od smanjenja troškova za korišćenje mobilnog interneta, pa će se kasnije proširiti i na druge servise. To je sve što u ovom trenutku mogu reći, jer se ipak radi o delikatnom i složenom procesu tehničkih i komercijalnih pregovora sa poslovnim partnerima“, kazala je Bregu.

Upitana da li će nešto promeniti nedavni dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija o putu ka normalizaciji odnosa, Bregu je izrazila nadu da će sastanak u Ohridu, na kojem je on postignut, biti „korak napred na putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine“.

„Želim da nastavak sastanka u Ohridu utre put nove stvarnosti između njih, jer je to prilično važno za Zapadni Balkan“, navela je Bregu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.