U trendu

Britanija: Najsporiji godiĆĄnji rast privrede od 2010.

LONDON – Britanska privreda je u tri meseca zaključno sa septembrom 2019. porasla po najsporijoj godiĆĄnjoj stopi u viĆĄe od decenije, poĆĄto su globalno usporavanje i zabrinutost oko Bregzita pogodili poslovne investicije i proizvodnju.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Britanije je, na godiơnjem nivou, usporio na 1,0 odsto sa 1,3 odsto iz drugog tromesečja, saopơtila je britanska Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS), a prenosi agencija Rojters.

To je najniĆŸa stopa rasta od prvog tromesečja 2010. godine i ispod je projekcije ekonomista koje je anketirao Rojters od 1,1 odsto.

Usporavanje je odraz slabijeg od očekivanog oporavka kvartalnog rasta BDP-a koji je usledio nakon pada privrede u drugom kvartalu, kada su se preduzeća suočila sa prekomernim zalihama sirovina poĆĄto je Bregzit odloĆŸen do kraja marta 2020. godine.

Na kvartalnom nivou, BDP je porastao po stopi od 0,3 odsto u trećem tromesečju, ơto je ispod očekivanja Centralne banke Engleske od 0,4 odsto i projekcije ekonomista iz privatnog sektora.

Britanska ekonomija je izgubila zamajac od referenduma o Bregzitu 2016. godine, pre kojeg je obično rasla po stopi većoj od dva odsto godiơnje.

Najnoviji podaci su, takođe, pokazali da su poslovne investicije bile stagnirale u trećem kvartalu, dok su ekonomisti očekivali pad od 0,5 procenata.

PotroĆĄnja domaćinstava porasla je za 0,4 odsto u trećem kvartalu, dok je drĆŸavna potroĆĄnja povećana za 0,3 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.