U trendu

Brnabić: Srbija 39. na svetu po elektronskoj upravi

Ministarska državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija od 2014. godine napredovala na svetskoj rang listi i da trenutno zauzima 39. mesto po elektronskoj upravi od 193 zemlje.

„Najviše smo napredovali u pogledu e-participacija, odnosno učešću gradjana i privrede u donošenju zakonskih akata i podzakonskih akata, gde smo se pomerili sa 81. na 17. mesto“, rekla je Brnabić prilikom predstavljanja projekta digitalizacije postojećih i online servisa Privredne komore Srbije (PKS).

Prema njenim rečima, u narednom periodu pokrenuće se projekat „E-inspektor“, kojim će se poboljšati koordinacija različitih inspekcija i njihova efikasnost uspostavljanjem jedinstvenog sistema.

„Do kraja godine uspostavićemo i plaćanje platnim karticama na portalu e-uprave, koji će omogućiti povećavanje svih usluga koje podrazumevaju razne administrativne takse“, rekla je Brnabić i najavila da će se jednom nedeljno baviti isključivo procesima koji ukidaju birokratiju, skupe procedure i povećavaju efikasnost.

Direktor Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež kazao je da će privrednici zahvaljujući portalu usluge.pks.rs moći da obavljaju e-usluge, odnosno na najlakši mogući način nabavljaju potrebne dokumente, sertifikate i dozvole za koje su do sada morali da putuju u Beograd i isključivo ih tu nabavljaju.

„Ovo je veliki posao koji smo uradili. Znatno štedi i vreme i novac. Jedna smo od retkih privrednih komora u regionu koja ima toliko elektronskih servisa. Na ovom portalu privrednici mogu da koriste 18 servisa“, rekao je Čadež.

Kao primer, on je naveo da je do sada PKS izdavala 200.000 raznih dokumenata na godišnjem nivou i za svaki je bila potrebna odredjena procedura, što je uvodjenjem portala ukinuto i ubrzano.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izrazio je nadu da će usvajanje elektronskog sistema značajno unaprediti efikasnost u poslovanju ne samo srpskih, već i stranih kompanija koje posluju u Srbiji.

„Nemačke kompanije su do sada uložile 1,5 miliona evra u Srbiju. Iniciraćemo i brojne reforme i fiskalnu konsolidaciju, zbog čega je važno da obezbedio bolji pristup uslugama“, rekao je Ditman.

Preko portala usluge.pks.rs, koji je predstavljen pribavljanje dokumenata potrebnih za poslovanje, a kako je najavljeno u PKS-u on će se dalje unapredjivati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.