U trendu

Broker: Indeks Beleks15 oslabio 0,2 odsto

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je protekle nedelje 0,2 odsto, ali uz povećanu investicionu aktivnost, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

„Vrednost domaćeg tržišta akcija, drugu nedelju zaredom, pada, ali uz povećanu investicionu aktivnost. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio 0,2 odsto na 874,5 poena“, naveo je Momentum.

Ukupan promet na tržištu, usled slabije aktivnosti na obveznicama, dostigao je 103,8 miliona dinara ili 0,9 miliona evra.
Dodaje se da je Naftna industrija Srbije ponovo zabeležila apsolutnu dominaciju u nedelji u kojoj je objavila poslovne rezultate za 2022. godinu.

NIS je, kako je navedeno, objavio rekordni profit u svojoj poslovnoj istoriji od 92,4 milijarde dinara u odnosu na prošlogodišnjih 21 milijardu dinara, zahvaljujući visokoj ceni sirove nafte, rastu tražnje, ali i nižim troškovima usled snabdevanja jeftinijom ruskom naftom.

Akcije NIS-a nedelju su završile u plusu od 2,3 odsto na 748 dinara, uz promet od 56,1 milion dinara. Te hartije od vrednosti se već nedeljama pojačano traže, pre svega usled očekivanog dividendnog prinosa od nepunih 20 procenata.

Medju najtrgovanijim akcijama bile su akcije Messer Tehnogasa sa realizacijom od 10 miliona dinara i uz rast vrednosti od 1,9 odsto na 13.300 dinara. Od početka godine akciji Tehnogasa porasla je vrednost 6,6 odsto, nakon što su se u novembru prošle godine spuštale i ispod nivoa od 12.000 dinara, usled agresivne rasprodaje pozicije hrvatskog investicionog fonda, ZB Invest.

Pojačno se trgovalo i akcijama Aerodroma „Nikola Tesla“, uz pad cene od 2,5 odsto, na 1.804 dinara. Ukupna realizacija ove hartije dostigla je 8,1 milion dinara, mahom na nivou od 1.800 dinara.

Akcije Dunav osiguranja pale su 2,5 odsto na 1.131 dinar, uz promet od pet miliona dinara. Ovo je druga nedelja zaredom kako Dunav beleži pad vrednosti pod pritiskom povećane prodaje. Očekuje se da će kompanija u narednih mesec dana objaviti poslovne rezultate za 2022. godinu koji bi trebalo da pokažu da li je druga polovina godine ublažila loše poslovanje iz prvih šest meseci zbog povećanih troškova naknada šteta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.