U trendu

Broker ojadio MicubiĆĄi za 320 miliona dolara

TOKIO/SINGAPUR – MicubiĆĄi korporacija, najveća japanska trgovačka kuća po prihodima, saopĆĄtila je danas da ih je jedan broker u trgovačkoj jedinici kompanije, čije je sediĆĄte u Singapuru, oĆĄtetio za 320 miliona dolara putem neovlaơćenih transakcija derivatima sirove nafte, i da je slučaj prijavljen policiji.

To je, kako izveĆĄtava Rojters, veliki udarac za japansku trgovinsku kompaniju koja investira u raznu robu – od lososa do prirodnog gasa – i koja trguje mnogim robnim sirovinama ĆĄirom sveta.

Ovo je prvi gubitak takve vrste u istoriji MicubiĆĄija, izjavio je portparol kompanije za britansku agenciju.

Rojters dodaje da bi ovo mogao da bude najveći gubitak na naftnim trĆŸiĆĄtima otkako je kineska kompanija Sinopek proĆĄle godine objavila da je izgubila oko 700 miliona dolara zbog hedĆŸinga (tj. premoơćavanja valutnog rizika) u trgovanju sirovom naftom.

Prema tvrdnjama MicubiĆĄija, neimenovani trgovac je navodno izvrĆĄio niz neautorizovanih trgovanja naftnim derivatima ove godine, a u avgustu je nestao.

MicubiĆĄi je otkrio gubitke dok je pokuĆĄavao da locira trgovca koji se nakon odmora nije vratio u kompanijsku naftnu jedinicu Petro-Dajmond Singapur (PDS), izjavio je portparol kompanije za Rojters.

Otkriveno je da je zaposleni u PDS-u, koji se bavio trgovinom sirovom naftom za Kinu, „viĆĄe puta učestvovao u neovlaơćenim transakcijama derivatima i prikrivao ih da izgledaju kao hedĆŸ transakcije od januara ove godine“, naveo je MicubiĆĄi u saopĆĄtenju.

Dok PDS zatvara pozicije, „mi ispitujemo ukupan iznos gubitaka“, dodali su iz japanske kompanije, napominjući da je slučaj prijavljen policiji i da je ugovor s tim trgovcem raskinut. Iz MicubiĆĄija su, međutim, naveli da ne mogu da imenuju trgovca.

Fiksni telefon tog bivơeg zaposlenog je isključen, a pozivi na njegov mobilni telefon prebacuju se direktno na govornu poơtu.

Predstavnik PDS-a u Singapuru je rekao za Rojters da nema nikakav komentar koji bi iơao dalje od saopơtenja matične kompanije u Japanu.

Portparol policije u Singapuru potvrdio je da je podneta prijava i da se slučaj istraĆŸuje, ali je odbio da otkrije identitet trgovca.

MicubiĆĄi ima reputaciju opreznog trgovca i jedini put kada je izvestio o svom prvom godiĆĄnjem gubitku grupe bilo je 2016. godine, kada su robne berze pale. Kompanija je osnovana 1954. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.