U trendu

Broker ojadio Micubiši za 320 miliona dolara

TOKIO/SINGAPUR – Micubiši korporacija, najveća japanska trgovačka kuća po prihodima, saopštila je danas da ih je jedan broker u trgovačkoj jedinici kompanije, čije je sedište u Singapuru, oštetio za 320 miliona dolara putem neovlašćenih transakcija derivatima sirove nafte, i da je slučaj prijavljen policiji.

To je, kako izveštava Rojters, veliki udarac za japansku trgovinsku kompaniju koja investira u raznu robu – od lososa do prirodnog gasa – i koja trguje mnogim robnim sirovinama širom sveta.

Ovo je prvi gubitak takve vrste u istoriji Micubišija, izjavio je portparol kompanije za britansku agenciju.

Rojters dodaje da bi ovo mogao da bude najveći gubitak na naftnim tržištima otkako je kineska kompanija Sinopek prošle godine objavila da je izgubila oko 700 miliona dolara zbog hedžinga (tj. premošćavanja valutnog rizika) u trgovanju sirovom naftom.

Prema tvrdnjama Micubišija, neimenovani trgovac je navodno izvršio niz neautorizovanih trgovanja naftnim derivatima ove godine, a u avgustu je nestao.

Micubiši je otkrio gubitke dok je pokušavao da locira trgovca koji se nakon odmora nije vratio u kompanijsku naftnu jedinicu Petro-Dajmond Singapur (PDS), izjavio je portparol kompanije za Rojters.

Otkriveno je da je zaposleni u PDS-u, koji se bavio trgovinom sirovom naftom za Kinu, „više puta učestvovao u neovlašćenim transakcijama derivatima i prikrivao ih da izgledaju kao hedž transakcije od januara ove godine“, naveo je Micubiši u saopštenju.

Dok PDS zatvara pozicije, „mi ispitujemo ukupan iznos gubitaka“, dodali su iz japanske kompanije, napominjući da je slučaj prijavljen policiji i da je ugovor s tim trgovcem raskinut. Iz Micubišija su, međutim, naveli da ne mogu da imenuju trgovca.

Fiksni telefon tog bivšeg zaposlenog je isključen, a pozivi na njegov mobilni telefon prebacuju se direktno na govornu poštu.

Predstavnik PDS-a u Singapuru je rekao za Rojters da nema nikakav komentar koji bi išao dalje od saopštenja matične kompanije u Japanu.

Portparol policije u Singapuru potvrdio je da je podneta prijava i da se slučaj istražuje, ali je odbio da otkrije identitet trgovca.

Micubiši ima reputaciju opreznog trgovca i jedini put kada je izvestio o svom prvom godišnjem gubitku grupe bilo je 2016. godine, kada su robne berze pale. Kompanija je osnovana 1954. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.