U trendu

Cene kukuruza i soje dosegle osmogodišnji maksimum

NOVI SAD – Cene kukuruza i soje protekle nedelje zabeležile su osmogodišnji maksimum, a porasla je i cena pšenice, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Ugovori za kukuruz sa isporukom robe u periodu april/maj su realizovani u cenovnom rasponu od 23,7 do 25 dinara po kilogramu bez PDV-a što je predstavlja rast od 4,13 procenata.

Kako se navodi, povećana izvozna tražnja konstantno pomera cenu kukuruza u pozitivnom smeru.

U odnosu na isti period prethodne godine cena ove žitarice je viša za 58,23 procenata.

Berzanski ugovori za soju su zaključivani od 81,5 dinara po kilogramu početkom nedelje, do 85 din/kg bez PDV-a krajem nedelje.

Ponderisana cena soje prošle nedelje bila je 82,95 dinara, što je u odnosu na prethodni period rast od 6,87 procenata, dok je u odnosu na isti period prethodne godine cena viša za 97,67 procenata.

Pšenica je prošle nedelje bila tražena pa je došlo i do rasta cena a trgovalo se u cenovnom rasponu od 22 do 24,5 din/kg bez PDV-a.

U odnosu na prethodnu nedelju cena je viša za 7,67 procenata, dok je nivo cena po terminskoj tražnji bio na 20,3 dinara za kilogram koji će biti isporučen u junu.

Kako se navodi što se terminkih ugovora tiče, najbolje performanse je imala uljana repica sa tražnjom na nivou cena od 460 evra po toni.

To se objašnjava kontekstu slabog očekivanog roda, veoma razvučenih bilansa i snažnih cena ulja.

Ukupan promet na Produktnoj bezri je iznosio 6.899 tona robe (+24,21%), čija je finansijska vrednost bila 254,1 milion dinara (+7,26%).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.