U trendu

Cene nafte „dobile krila“ zbog najava Rusa i Saudijaca

Cene nafte skočile su na najviši nivo u dve nedelje, nakon što su se ministri energetike Saudijske Arabije i Rusije založili da se sporazum o rezanju prozivodnje „crnog zlata“ produži za devet meseci.

Cena naftnih fjučersa porasla je u NJujorku čak za 2,8 odsto, dostigavši u jednom trenutku tokom trgovanja najviši cenovni nivo u gotovo dve sedmice, prenosi agencija „Blumberg“.

Američka „laka“ nafta WTI za junske isporuke skočila je za na momenat za 1,36 dolara na 49,20 dolara pre nego što je reterirala na 49,04 dolara na trgovanju na robnoj berzi u NJujorku u 10:28 časova pre podne po londonskom vremenu.

Ukupan volumen trgovanja bio je više nego dvostruko iznad 100-dnevnog proseka. Prošle nedelje, WTI nafta je porasla za 3,5 odsto.

Severnomorska nafta „bent“ za dostavu u julu ojačala je za 1,42 dolara (2,8 odsto) na 52,26 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. „Brent“ je u petak zabeležio rast za sedam centi na 50,84 dolara.

Mada se sa aktivnostima vezanim za smanjenje proizvodnje nafte krenulo još 1. januara, globalne zalihe se nisu spuistile do ciljanog nivoa Organizacija zemelja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, izjavio je u Pekingu saudijski ministar energije Kalid Al-Falih zajedno s ruskim kolegom Aleksandrom Novakom.

Ministri su se složili da bi sporazum trebalo da se produži i tokom prvog tromesečja 2018. godine, uz isti obim rezanja proizvodnje.

Međutim, kako napominje „Blumberg“, povećanje pumpanja u Libiji, zajedno sa porastom proizvodnje u Severnoj Americi i znacima oporavka u Nigeriji, mogu potkopati strategiju OPEK-a za ponovno uravnoteženje tržišta i podsticanje rasta cena.

Predstavnici naftnog kartela će izneti svoj stav u pogledu saudijskog-ruskog predloga 25. maja u Beču, na sastanku OPEK-a i drugih zemalja potpisnica sporazuma.

Broj naftnih bušotina u SAD porastao je 17. sedmicu uzastopno na 712, što je najveći broj od aprila 2015, pokazali su podaci kompanije „Bejker Hjuz“ u petak.

Broj aktivnih bušotina je više nego udvostručen u odnosu na 316 iz maja 2016. godine, a od početka ove godine je povećan 30 odsto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.