U trendu

Cene nafte osciliraju između 108 i 112 dolara za barel

NJU DELHI – Cene nafte su blago ojačale danas, ali će ipak sedmicu završiti s najvećim nedeljnim padom od novembra.

Strah od posledica američke zabrane ruske nafte na tržištu zmenilo je uverenje da će drugi veliki proizvođači povećati isporuke.

Evropska nafta Brent je na terminskom trgovanju u Aziji do 7:47 časova po srednjoevropksom vremenu porasla za 2,48 dolara ili 2,27 posto, na 111,81 dolara za barel, nakon pada od 1,6 odsto na prethodnoj sesiji, prenosi Rojters.

Američka nafta WTI je ojačala za 2,0 dolara ili 1,89 proceata, na 108,02 dolara po barelu, oporavljajući se od pada od 2,5 posto u četvrtak.

Nafta Brent je na putu da turbulentu trgovačku sedmicu, koju su obeležili razgovori o embargu na rusku naftnu usled eskalacije sukoba u Ukrajini, a zatim potencijalno povećanje isporuka iz Irana, Venecuele i UAE, završi sa sedmičnim padom od 5,2 posto, nakon što je u ponedeljak dostigla 14-godišnji maksimum od 139,13 dolara.

Američka nafta, koja je na početku nedelje takođe zabeležila najviši nivo od 130,5 dolara po barelu, po svemu sudeći će zaključiti sedmicu u padu od 6,6 odsto.

„Cene oba međunarodno referentna tipa nafte bi mogle da krenu naglo ispod 100 dolara po barelu sa ovog nivoa na bilo koju vest koja bi nagovestila ublažavanje poremećaje u snabdevanju“, ocenjuje DŽefri Halej, analitičar iz brokerske kompanije Oanda.

Dodaje, međtum, da bi isto tako cene lako mogle da skoče iznad 115 dolara na bilo koji negativan medijski naslov, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.