U trendu

CG budžet za 2021.donosi poskupljenja, oporezivanje penzija

PODGORICA – Nacrtom crnogorskog budžeta za 2021. godinu predviđaju se nove mere poreske politike, među kojima i oporezivanje visokih penzija, koje će se primenjivati od 1. jula ove godine, piše podgorički list „Vijesti“, koji je imao uvid u taj dokument.

Oporezivanje visokih penzija iznad nivoa prosečne zarade od 524 evra do kraja 2022. godine, ukidanje najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa, prihod od nelegalno stečene imovine, neke su od mera koje se predlažu najvažnijim crnogorskim ekonomskim aktom za ovu godinu, navodi se u tekstu.

Pored toga, budžetom se predviđa povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode, na zaslađena gazirana pića, zatim uvođenje akcize na proizvode od šećera, kakaoa i sladoleda, povećanje akciza na alkohol i alkoholna pića i markiranje mineralnih ulja (nafte) i njihovih derivata da bi se znalo da li potiče iz legalnog prometa.

Te mere treba da donesu budžetu dodatni novac uz već započeti projekat elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa, napominje list.

S druge strane, PDV na jaja kao osnovnu životnu namirnicu, spušten je sa 21 na sedam odsto, a predviđen je i dodatni stimulans od 50 evra za najniže penzije do nivoa od 222 evra, što će biti oko 2,5 miliona evra, kao i povećanje minimalne zarade na 250 evra, dodaje se dalje.

Nacrt budžeta za 2021. bi trebalo da bude utvrđen u formi predloga zakona na današnjoj sednici vlade.

Prema podacima iz nacrta, koji mogu biti korigovani do konačnog utvrđivanja predloga, ukupni primici budžeta zajedno sa depozitima su projektovati na 2,44 milijarde evra, od čega su samo primici dve milijarde. Izvorni prihodi su planirani na 1,87 milijardi, a izdaci na dve milijarde evra. Deficit budžeta je projektovan na 138 miliona evra, kapitalni budžet na 203 miliona, tekuć budžetska rezerva na 73,57 miliona, dok su nedostajuća sredstva projektovana na 575 miliona evra.

„Izvesno je da će se i u četvrti mesec ove godine ući sa privremenim finasiranjem, a kada Skupština može da usvoji budžet još je neizvesno“, navode „Vijesti“ i dodaju da je Demokratski front kolegama iz vladajuće koalicije podneo zahtjev da se prvo usvoje tužilački zakoni, da bi oni glasali za druge predloge, uključujući i budžet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.