U trendu

CMG: Baihetan, druga najveća hidroelektrana na svetu počinje proizvodnju električne energije

Prva grupa generatora kineske hidroelektrane Baihetan, druge po veličini na svetu nakon brane Tri klisure, puštena je u rad, objavila je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Brana Baihetan, podignuta na reci Djinša i u gornjem delu reke Jangce, u jugozapadnoj Kini, deo je plana te zemlje da postane ugljenično neutralna država u narednim decenijama.

Taj megaprojekat ima kapacitet od 16 miliona kilovata i mogao bi da proizvodi više od 62 milijarde kilovat-sati električne energije godišnje.

Zajedno sa ostalim elektranama u blizini, ta hidroelektrana pomaže u formiranju najvećeg svetskog koridora za novu energiju, prenela je CMG.

Zamenik direktora Kancelarije za tehnologiju, pri Odeljenju za inženjering i gradnju Baihetan, Džou Mengsija, rekao je da će hidroenergija, koju će obezbediti Baihetan, smanjiti godišnju potrošnju standardnog uglja za 19,68 miliona tona, kao i da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 51,6 miliona tona godišnje.

Podseća se da je kineska vlada najavila da će do 2030. dostići vrhunac emisije i da će postati ugljenično neutralna do 2060. 

Da bi se postigli ti ciljevi, očekuje se da će proizvodnja hidroenergije u Kini udvostručiti, odnosno dostići 760 miliona kilovata. Ta cifra, prema rečima Džoua, sugeriše da je potencijal razvoja čiste energije u zemlji i dalje u velikoj meri neiskorišćen.

U pogledu instaliranog kapaciteta, ta brana je samo sekundarna „ikoničnoj brani“ Tri klisure u centralnoj provinciji Hubei, ali kaže se da je „najpametnija“ na svetu, zahvaljujući tehnologijama koje omogućavaju preciznu kontrolu veštačkom inteligencijom, objavila je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.