U trendu

CMG: Kineski ekonomski rast u prvom kvartalu prevazišao očekivanja

Stopa ekonomskog rasta Kine premašila je očekivanja u prvom kvartalu, rekao je novinarima zvaničnik Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine (NDRC), prenosi Kineska medijska grupa.

Uz kontinuirano optimizovanu ekonomsku strukturu, stabilno zapošljavanje i stabilne cene, tržišna očekivanja su se generalno poboljšala i ovo je postavilo dobar početak za celu godinu, rekao je Liu Suše, zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reforme, glavnog ekonomskog planera u zemlji.

Liu je rekao da će Komisija nastaviti da intenzivira sprovođenje makroekonomske politike, uključujući izdavanje ultradugih specijalnih obveznica, kao i nadogradnju opreme velikih razmera. 

Pored toga, Komisija je obećala da će nastaviti da povećava poverenje tržišta. Više velikih projekata će biti javno promovisano kako bi se privukao privatni kapital. Banke će takođe biti vođene da povećaju finansijsku podršku za privatne investicione projekte i ključne nacionalne projekte, rekao je Liu.

U odgovoru na nedavne navode da Kina doživljava višak proizvodnih kapaciteta, Đin Sijendung, šef Kancelarije za istraživanje politike u Komisiji, istakao je da se o ovom pitanju treba objektivno suditi na osnovu ekonomskih principa.

Đin je istakao da je u tržišnoj ekonomiji ravnoteža između ponude i potražnje relativna, a u stvari, neravnoteže ponude i potražnje su univerzalne i da takođe mogu biti pogodne za konkurenciju.

Neke strane su pogrešno povezivale veći proizvodni kapacitet sa međunarodnom trgovinom i pogrešno tvrdile da veći obim izvezene robe znači višak kapaciteta, rekao je on.

Kina svake godine uvozi veliku količinu čipova, aviona, soje i sirove nafte, ali to ne znači da zemlje izvoznice ove robe imaju višak kapaciteta, objasnio je on.

Samo jačanjem saradnje svet može postići zajednički razvoj, naglasio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.