U trendu

Dan Luke Konstanca 22. septembra u Novom Sadu

NOVI SAD – Dan Luke Konstanca, koji okuplja sve najvažnije u oblasti transporta, logistike i agrobiznisa, biće obeležen 22. septembra u Novom Sadu.

Nakon dve godine pandemije, administrativna Uprava Luke Konstanca 14. put će organizovati ovaj događaj, gde će predstavnici luke Konstanca imati priliku da se sretnu sa svojim partnerima iz Srbije i da učvrste dobre odnose i saradnju sa lukama na Dunavu iz celog regiona.

Ovogodišnja manifestacija će još jednom pružiti priliku za upoznavanje srpskog poslovnog okruženja i pospešivanje stvaranja novih partnerstava, navode na sajtu PlutonLogistics.

Tokom dve godine ograničenja usled pandemije, luka Konstanca zabeležila je uspešan period sa stanovišta saobraćaja i prošle godine je ostvarila najveći obim saobraćaja u rumunskim lukama i najavila rekord od 67,5 miliona tona.

Za 2022. godinu, prema preliminarnim podacima, beleži se porast prometa robe od 17 odsto, tačnije 37,5 miliona tona registrovanih za 6 meseci, a to je trend koji stvara uslove za obaranje rekordnog prometa ostvarenog 2021. godine.

Kada je u pitanju promet robe koja dolazi iz Srbije ili je u tranzitu kroz našu zemlju, u 2021. godini zabeleženo je 8,9 miliona tona, a ukupno 4,1 milion tona u prvoj polovini 2022. godine.

U pitanju su uglavnom bile žitarice, đubriva (prirodna i hemijska), rude gvožđa, olovni i čelični opiljci, šljaka iz visokih peći, čvrsta mineralna goriva, rude i otpad neobojenih metala, oprema i mašine, proizvodi od metala, naftni derivati…

Roba iz Srbije koja prolazi kroz luku Konstanca bila je namenjena za Jžnu Koreju, Španiju, Iran, Egipat, Portugal, Irak, Sudan, Liban, Tursku, Italiju, a preovlađuju žitarice, dok druge hemikalije, rude gvožđa, otpadno gvožđe i čelik, jestiva ulja i masti, a proizvodi od metala i naftni derivati takođe imaju veći udeo u prometu.

Administrativna Uprava Luke Konstanca fokusira se na ulaganja u lučku infrastrukturu, kako iz evropskih fondova, tako i iz sopstvenih izvora, a trenutno razmatraju i Master plan luke.

„Trenutno razmatramo Master plan luke Konstanca, koji će uzeti u obzir i nove predloge projekata iz lučke zajednice. Revidirana strategija razvoja luke Konstanca sadržaće listu kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih investicionih projekata, kojima će biti dodati izveštaji o strategiji digitalizacije, strategiji zaštite životne sredine – povezani sa razvojem luke Konstanca kao „zelene” luke. Energetska strategija luke Konstanca će takođe biti razmatrana, a biće reči i o upotrebi alternativnih goriva“, navela je Administrativna Uprava Luke Konstanca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.