Delegacija od 50 slovenačkih firmi na Kopaonik Biznis forumu

LJUBLJANA – Više od 50 slovenačkih kompanija, iz različitih oblasti, od IT sektora, preko industrije do energetike, dolazi na ovogodišnji Kopaonik biznis forum.

„Slovenačke i srpske kompanije imaće priliku da realizuju poslovne susrete i započnu ili dogovore nove poslove i investicije na marginama ovogodisnjeg Foruma“, kaže za Tanjug direktor predstavnistva PKS u Ljubljani Nikola Papak.

Ovo će biti najveća strana poslovna delegacija na „srpskom Davosu“, čiji dolazak su organizovali predstavnistvo PKS u Ljubljani i Gospodarska zbornica Slovenije u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, a prevodiće je NLB banka.

„Očekuje se i dolazak slovenačkog ministra ekonomije Zdravka Počivalšeka koji bi trebalo da bude uvodničar na panelu pod nazivom ‘Srbija i Slovenija – razvoj ekonomskih odnosa'“, kaže Papak.

Slovenija je, kako ističe, među 10 najvećih investitora u Srbiji sa više od milijardu evra ulaganja, ali sve je više i srpskih investicija i brendova u Sloveniji i njihova vrednost je već premašila 400 miliona evra.

Srbija je, prema njegovim rečima, sve značajniji investitor u regionu, pa i u Sloveniji, gde su investirali i reinvestiraju „MK grupa“, „Delta holding“, „Comtrade“, „Nektar“, a upravo je Agromarket iz Kragujevca u procesu kupovine čuvene slovenačke firme “Semenarna Ljubljana”.

Slovenacke firme su, navodi Papak, itekako zainteresovane za saradnju sa Srbijom, i ocenjuje da će naša zemlja sve više biti investiciona destinacija slovenačkim kompanijama za proizvodnju i plasman robe na tržišta zemalja sa kojima imamo bescarinski izvoz i na kojima oni nisu trenutno konkurentni, jer su članica EU.

Naglašava da je izuzetno važno da je Srbija uspela da uravnoteži robnu razmenu sa Slovenijom.

„Srpski izvoz u Sloveniju kontinuirano raste. Ukupna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje, računajući razmenu i robe i usluga, prošle godine premašila je 1,6 milijardi evra“, precizirao je Nikola Papak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.