Devizne i zlatne rezerve Rusije premašile 500 mlrd $

MOSKVA – Međunarodne rezerve Rusije su prošle nedelje dostigle 502,7 milijardi dolara, premašivši ciljani nivo koji je postavio regulator, saopštila je Centralna banka Rusije.

Ta cifra je za 7,5 milijardi dolara veća u odnosu na nivo zabeležen nedelju dana ranije, a porast rezervi od 1,5 odsto “uglavnom je rezultat pozitivne revalorizacije i kupovine deviza u okvirima budžetskih pravila“, navodi se u saopštenju centralne banke, a prenosi Raša tudej.

Iako se međunarodne rezerve Rusije mere u američkim dolarima, one su zapravo visoko likvidna strana sredstva, koja se sastoje od zaliha monetarnog zlata, stranih valuta i posebnih prava vučenja.

Uvećanje sredstava je deo nacionalne politike, kaže guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina, koja je prošlog meseca istakla da će dostizanje cilja od 500 milijardi dolara u zlatnim rezervama i devizama, biti dovoljno za rešavanje kriznih situacija.

Rusija u poslednje vreme značajno povećava svoje međunarodne rezerve, a u okviru šire strategije, centralna banka se odlučila da ih postepeno diverzifikuje kroz smanjenje udela američkog dolara u rezervama i povećanjem zaliha zlatnih poluga da bi umanjila oslanjanje domaće ekonomije na američki dolar.

(Tanjug)

Napišite komentar