U trendu

Digitalna transformacija unapređuje poslovanje MSP

BEOGRAD – Cilj digitalne transformacije je da se podigne efikasnost i produktivnost preduzeća i da ona više zarađuju, a mala i srednja preduzeća su u tom procesu malo ostala po strani, rečeno je na vebinaru „Podrška digitalnoj transformaciji poslovanja u mikro, malim i srednjim preduzećima“ koji su danas zajedno organizovali Društvo za informatiku Srbije i Privredna komora Srbije (PKS).

Saša Milašinović iz Društva za informatiku Srbije je istakao da vlasnici firmi od digitalne transformacije očekuju da dobiju rešenja koja će im pomoći u radu ali da nažalost često nisu upoznati šta tačno mogu da dobiju pa obično očekuju da će dobiti sve.

„Veliko je pitanje šta im zapravo treba i da li su oni svesni toga“, istakao je Milašinović i dodao da konsultanti pokušavaju da firmama daju digitalna rešenja koja će im brzo doneti benefit.

Kao na posebno važan problem u ovoj oblasti ukazao je na informacionu bezbednost i predložio da digitalna akademija koji postoji u Centru za digitalnu transformaciju u Privrednoj komori Srbije organizuje kurseve o podizanju svesti o informacionoj bezbednosti.

Predstavljajući rad ovog Centra, savetnik u Privrednoj komori Srbije Radman Šelmić je naveo da je koncept razvoja centra u trenutku osnivanja, pre nešto više od četiri godine, bio da se uradi transfer znanja i sertifikacija profesionalnih konsultanata i da je u međuvremenu stvorena mreža konsultanata koji pružaju usluge u digitalnoj transformaciji.

„Mi smo i formalni partner Vlade Srbije odnosno Ministarstva privrede u sprovođenju industrijske strategije. Centar je da bi unapredio komplikovani proces konsaltinga razvio i digitalnu platformu, preko koje se kompanije prijavljuju za projekte“, rekao je Šelmić.

Dodao je da platforma omogućila da se ima uvid u mogućnosti i slabe tačke oko 1.000 kompanija, koje su prosle kroz različite programe Centra za digitalnu transformaciju.

„Glavni konsultantski program izgleda tako što se ide u firmu, radi se ekspertska analiza razvijenosti u digitalnoj transformaciji, koja je za kompaniju besplatna i iz koje ona dobija uvid u svoje stanje a posle toga odlučuje da li će nastaviti ili odustati“, objasnio je on uz opasku da ogromna većina firmi odlučuje da nastavi da radi sa Centrom.

Prema njegovim rečima, konsultant nakon toga razvija strategiju rešenja odnosno odgovara na probleme koji mogu da se reše kroz digitalnu transformaciju kao što su recimo e-komerc, digitalni marketing i slično.

Istakao je da Centar za digitalnu transformaciju ima podršku Ministarstva privrede tako da u tom partnerstvu kompanije koje odluče da prođu kroz strategiju i implementiraju ta rešenja dobijaju bespovratnu subvenciju od države u iznosu od najviše 6.000 evra.

„Posle strategije sledi implementacija i na kraju verifikacija rešenja gde naši konsultanti proveravaju načine na koje je neko rešenje primenjeno“, rekao je Radman Šelmić.

Kao sledeći korak Centra najavio je merenje učinka, a namera je da se posle godinu dana primene nekog rešenja izmeri koliko je ono doprinelo postizanju rezultata koji su se od njega očekivali.

U Centru je pored drugih aktivnosti, formirana i digitalna akademija, a prema njegovim rečima akademija je namenjena menadžerima i vlasnicima mikro i malih preduzeća gde oni mogu da unapređuju svoja znanja i veštine.

Naveo je da je akademija sada zatvorena, jer se radi na njenom unapređenju odnosno komercijalizaciji i naveo da će u narednom periodu biti još novih programa.

Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije je ocenila da su mikro, mala i srednja preduzeća ostala malo po strani digitalne transformacije, iako igraju ključnu ulogu jer kreiraju nova radna mesta i pokretač su rasta ekonomije.

„Najveći izazov u njihovoj digitalizaciji je da urade prvi korak i donesu odluku o transformaciji, a najčešće je donose kada vide da gube trku sa konkurencijom i da postižu slabije rezltate“, navela je ona.

Dodala je da ova preduzeća u proces digitalne transformacije ulaze sa željom da smanje troškove, prošire poslovanje ili uvećaju svoje prihode.

Ukazala je i da mikro, malim i srednjim preduzećima ova transformacija predstavlja i ekonomsko opterećenje i jedan od izazova u tom procesu je kako njeno uvođenje finansirati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.