U trendu

Distributer igračaka Tojsaras zatvara sve prodavnice u SAD

Poznati distributer igračaka „Tojsaras“ (Toys’R’Us) koji je u velikim finansijskim teškoćama objavio je danas da će zatvoriti svojih 735 prodavnica u SAD, čime se ugrožava oko 30.000 radnih mesta i označava kraj lanca igračaka koji su volele generacije dece i roditelja.

Grupa stara 70 godina predvidja reorganizaciju i proces prodaje svog poslovnog lanca u Kanadi, Aziji, Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Takodje navodi da ostaju otvorene opcije za njena druga inostrana poslovanja, uključujući prodavnice u Francuskoj, Australiji, Poljskoj, Portugalu i Španiji.

Ovaj lanac je naveo i da je pokrenuo proceduru prodaje svojih 200 radnji u Kanadi.  

Zatvaranjem 740 radnji u SAD narednih meseci dovršiće se propadanje lanca koji je podlegao pod teretom velikih dugova, ali i trendova kao što je onlajn prodaja i igre preko pametnih uredjaja koji su pogodili njegovo poslovanje.

Zatvaranje ovog lanca će uticati i na proizvodjače igračaka i vlasnike prostora koji zavise od njega i koji će morati da traže alternative.

Kompanija „Tojsaras“, čije sedište je u mestu Vejn u američkoj državi Nju Džersi i čiji zaposleni u SAD predstavljaju polovinu od ukupno 650.000 njih širom sveta, navela je da će uskoro detaljno predstaviti postupak zatvaranja svojih američkih prodavnica i prekida aktivnosti.

„Grupa i njeni savetnici pokušavaju da minimizuju uticaj zatvaranja na kanadsko i strano tržište“, rekao je generalni direktor kompanije Dejvid Brendon u saopštenju. On je naveo da je napravljen aranžman da se aktivnost nastavi narednih 60 dana a u tom vremenu će biti odredjeno kako će firma nastaviti da posluje.

Kompanija „Tojsaras“ je proglasila bankrot u septembru 2017. i stavila se pod stečajnu zaštitu na osnovu „poglavlja 11“, što je američka odredba kojom se omogućuje da kompanija nastavi da funkcioniše normalno zaštićena od svojih kreditora.

Grupa koja je ostala s dugom od pet milijardi dolara je i posle prijavljenog stečaja i dalje imala probleme i teškoće da se ponovo pokrene i da pronadje sveža sredstva.

Direktor Brendon je rekao da je za vreme novogodišnjih praznika prodaja bila „poražavajuća“ pošto su nervozni kupci i prodavci bežali konkurentima. U januaru je kompanija najavila da planira da zatvori 180 radnji tokom naredna dva meseca, a tada je bilo nešto više od 700 prodavnica u SAD.

Firma „Tojsaras“ je dominirala poslovanjem prodavnica igračaka 1980-ih i ranih 1990-ih i bila je jedna od prvih koje su otvorile prodavnice posvećene samo jednoj kategoriji proizvoda.  Medjutim ona je kasnije gubila tržište lancima sa nižim cenama kao što su Target i Volmart (Walmart)  i kasnije Amazon. Firma i dalje ima stotine prodavnica i analitičari procenjuju da ima udeo e oko 20 odsto u prodaji igračaka u SAD.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike