U trendu

Đurović: Sezona veoma dobra uprkos geopolitičkim previranjima

Crnogorski ministar turizma Goran Đurović izjavio je da je dosadašnji tok turističke sezone bio veoma dobar, uprkos geopolitičkim previranjima izazvanim rusko-ukrajinskim sukobom i njegovim uticajem na globalnu ekonomiju i turizam.  

„Da je dosadašnji tok sezone bio izuzetno dobar, svedoče i zvanični podaci Monstata prema kojima je tokom prvih sedam meseci u kolektivnom smeštaju ostvareno 2,2 miliona noćenja, što je rast od 66 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i ostvarenje od blizu 92 odsto u odnosu na rekordnu 2019“, rekao je Đurović za portal „Alo“ (alo.rs)

Pozivajući se na preliminarne podatke Centralne banke Crne Gore, u prvih šest meseci država je od inostranih gostiju zaradila 238 miliona evra, što je 93 odsto prihoda u odnosu na isti period 2019. godine. 

„Tokom ove godine u Crnoj Gori zabeležena je rekordna zimska sezona, a pozitivan trend prelio se i na letnju predsezonu, koja je bila izuzetno dobra uprkos geopolitičkim previranjima izazvanim rusko-ukrajinskim sukobom i njegovim uticajem na globalnu ekonomiju i turizam“, rekao je Đurović.

On je dodao da Crna Gora želi da se razvija kao celogodišnja turistička destinacija i da se u tom smislu ne može govoriti o kašnjenju sezone, jer se od početka godine beleži pozitivan trend i rezultati.

„Ove godine desilo se blago pomeranje glavne turističke sezone, tzv. „špica“, ali se tim odlaganjem nije izgubilo na kvalitetu i brojnosti gostiju. Naprotiv, ona će, očekujemo, trajati i tokom septembra i oktobra“, rekao je crnogorski ministar turizma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.