U trendu

Dodeljeno 783.000 dolara najboljim inovacijama za ubrzanje cirkularne ekonomije

BEOGRAD 17. marta (Tanjug) – Povodom Svetskog dana reciklaže, koji se obeležava 18. marta, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), nagradili su danas autore najboljih inovacija u vrednosti 783.000 dolara za dalji razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji.

Kako je saopšteno iz UNDP-a, nagrađena su preduzeća iz privatnog i javnog sektora i organizacije civilnog društva i njihove inovacije će doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i otpada, kao i očuvanju prirodnih resursa.

Pomoćnik ministarke zaštite životne sredine Dušan Čarkić, istakao je ovom prilikom da je Ministarstvo zaštite životne sredine prošle godine donelo dva ključna dokumenta koji imaju za cilj da unaprede sistem upravljanja otpadom i prelazak na cirkularnu ekonomiju – Program upravljanja otpadom u Republici Srbiji i Program razvoja cirkularne ekonomije.

„Nagrađene inovativne ideje nude nova rešenja u načinu na koji se proizvodi dizajniraju, proizvode i koriste, što će doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, reciklaži materijala i njihovoj ponovnoj upotrebi umesto nove sirovine. Time će biti smanjena potrošnja neobnovljivih resursa i ukupna količina otpada koji će završiti na deponijama“, dodao je Čarkić.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš, naglasio je da Svetski dan reciklaže proslavljaju nagrađivanjem deset najinovativnijih ideja koje će pomoći Srbiji da ubrza prelazak na cirkularnu ekonomiju.

„Ova rešenja će doprineti unapređenju kvaliteta životne sredine, otvaranju novih, zelenih radnih mesta i povećanju konkurentnosti srpskih kompanija“, poručio je Beriš

Ovom prilikom, Ministarstvo zaštite životne sredine je dodelilo Eko znak Republike Srbije kompaniji Vinerberger (Wienerberger) – za proizvod presovani crep, i kompaniji Tarket (Tarkett) – za proizvod višeslojna parketna daska, rekli su u saopštenju.

Oni su dodali da je uslov za dobijanje Eko znaka je da je proizvod napravljen u Srbiji i da je u procesu njegove proizvodnje smanjen najmanje jedan od faktora koji utiču na životnu sredinu: potrošnja električne energije, emisija štetnih i opasnih materija, proizvodnja otpada ili potrošnja prirodnih resursa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.