U trendu

DRI: Nije propisno usklađen obracun i isplata zarada u 2017. godini

BEOGRAD – JKP „Beograd-put“ nije u 2017. godini u potpunosti uskladilo obračun i isplatu zarada sa propisima, utvrdila je Državna revizorska institucija.

Kako se navodi u izveštaju DRI, preduzeće nije platilo porez na zarade i pripadajuće doprinose za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 3,58 miliona dinara za plaćene rashode zaposlenima za rekreativni odmor, a ugovori o privremenim i povremenim poslovima zaključivani su i za poslove koji traju duže od 120 radnih dana, odnosno cele godine.

Kao prekovremeni rad je plaćan samo rad u subotu i/ili nedelju, dok se za
prekovremeni rad radnim danom, obavljala preraspodela radnog vremena, što
nije u skladu sa Zakonom o radu, pokazala je revizija.

Pojedinim zaposlenima su povećani koeficijenti i isplaćena je viša stimulacija od
propisanog za iznos od 3,21 miliona dinara, što nije u skladu sa Zakonom o
privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih
stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Zaposleni koji rad obavljaju u smenama koje traju po 12 sati dnevno, kao redovan – pun fond sati za obračun zarade imaju 192 sata, što je u proseku 48 sati na nedeljnom nivou, što je duže od zakonom propisanog radnog vremena za redovan rad od 40 sati nedeljno, navodi se u izveštaju DRI.

Za uređenje oblasti koja je bila predmet revizije dato je deset preporuka, a to preduzeće je tokom revizije otklonilo neke od nepavilnosti.

U toku revizije otklonjene su nepravilnosti koje se odnose na to da su na isplaćena sredstva za rekreativni odmor zaposlenih, obračunati i uplaćeni porez i pripadajući doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Takođe, obračun naknada zarade vrši se na način propisan Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, a obračun naknade troškova za prevoz licima angažovanim po ugovorima o privremeno povremenim poslovima obavlja se uz pravo na poresko oslobođenje, navodi se u saopštenju DRI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar