U trendu

Dunav: Osiguranjem useva protiv suše

SUBOTICA – Posle nezapamćene suše koja je obeležila minulo leto i izazvala najveću štetu poljoprivrednicima i to mahom iz Vojvodine, iz Dunav osiguranja poručuju poljoprivrednim proizvođačima da osiguraju useve.

Poznavaoci imaju sumnju da nas takav scenario suše očekuje i naredne godine, ali nadu uliva utvrđena praksa kojom se on može preduprediti, kažu u Dunav osiguranju.

Veoma izražena suša koja je pogodila jare kulture na obradivim njivama, na području Severnobačkog okruga, poljoprivredniku Arsenu Perčiću, smanjila je prinos kukuruza na između 500 i 800 kilograma po jutru, od očekivanih oko četiri tone, koje su bile planirane da izniknu iz približno 250 jutara njegovih oranica.

Pozamašnu štetu uspeo je, većim delom, da nadoknadi zahvaljujući tome što je svaki pedalj zemlje blagovremeno osigurao.

„Dunav osiguranje nam je obeštetilo jedan veliki deo ulaganja u ovogodišnju proizvodnju. Za nas je to velika pomoć i podrška, jer bismo bez tog osiguranja pretrpeli ogromnu štetu. Mislim da svaka poljoprivredna proizvodnja treba da ima osiguranje, od svih mogućih rizika, upravo zbog ekstremnih temperatura koje će nam dolaziti i u nekom narednom periodu, te bi bez te vrste pomoći bilo izuzetno teško poslovati“, kaže poljoprivrednik iz Subotice Arsen Perčić.

Suša je danas prepoznata kao problem, koji uzorkuje više od 70 odsto šteta na usevima i očekuje se da će usled klimatskih promena njene posledice biti sve ozbiljnije.

Stoga, kompanija „Dunav osiguranje“, već treću godinu zaredom, svojim klijentima nudi ekskluzivan proizvod na srpskom tržištu, a koji se upravo odnosi na osiguranje usled nedostatka vlažnosti zemljišta.

„Nakon završene ovogodišnje poljoprivredne sezone, kompanija Dunav osiguranje je isplatila pet puta više na ime šteta osiguranicima, u odnosu na ukupnu vrednost ugovorenih premija. Naša preporuka je da svi poljoprivredni proizvođači, koji uzgajaju kukuruz, soju ili šećernu repu, sa teritorije Vojvodine, Mačve i Beograda, zaštite svoje useve, tako što će ih osigurati od rizika suše za narednu sezonu, do 1. juna. Zaključenje polise se odnosi na vremenski period od 15. juna do 14. avgusta, a maksimalni iznos sume osiguranja je 2.000 evra po hektaru“, objašnjava direktorka Glavne filijale Dunav osiguranja u Subotici Tamara Karan.

Značaj trenda rasta broja osiguranika u poljoprivredi, bilo da se radi o ratarskoj ili stočarskoj proizvodnji, vrednuje i Ministarstvo poljoprivrede.

Savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković je istakao da je jako poželjno osiguravati ratarske useve zbog mogućih vremenskih nepogoda.

„Imajući u vidu celokupnu situaciju u ovoj sezoni, kada smo imali izrazitu sušu, jako je poželjno osiguravati ratarske useve zbog mogućih vremenskih nepogoda, dakle zbog grada, oluje i naravno suše, koja je na teritoriji Vojvodine bila uočena u jakom obimu. Naše ministarstvo daje subvenciju za do 20 hektara, odnosno do 100.000 dinara, s tim što ćemo se potruditi da u narednom periodu razmotrimo povećanje kako obima, tako i novčanih sredstava za osiguranje“, rekao je Đaković.

Ohrabrujuća vest za poljoprivrednike je ta, što je usvojenim rebalansom republičkog budžeta, ovom resornom ministarstvu, dodeljeno oko 16,5 milijardi dinara dodatnih sredstava, koja će biti utrošena i na osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.