U trendu

Dvorkovič: Rusko tržište širom otvoreno za srpske startapove

BEOGRAD – Rusko tržište je širom otvoreno za srpske startapove, kao i saradnju sa IT sektorom Srbije, poručio je danas u izjavi za Tanjug predsednik Fondacije Skolkovo Arkadij Dvorkovič, koji u poseti Srbiji predvodi delegaciju inovativnih kompanija Naučno tehnološkog parka Skolkovo iz Moskve.

Delegacija iz Moskve posetiće u toku dana Naučno – tehnološki park Beograd, gde će se sastati i sa premijerom Anom Brnabić.

Dvorkovič ističe da srpski IT sektor ima veliki potencijal i da je odlično pozicioniran za proboj na evropsko i globalno tržište.

Kaže da se Srbija nalazi u srcu Evrope i da pojedine ruske kompanije žele preko naše zemlje da se probiju i na evropsko tržište.

„Očekujem da ćemo danas proširiti saradnju i zajedno pronaći rešenja koja će biti naročito korisna u procesu digitalizacije srpskog zdravstvenog sistema“, rekao je Dvorkovič, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, na poziv premijerke Branbić.

Dodaje da će se na sastanku sa premijerkom Brnabić razgovarati i o inovacionim rešenjima ruskih inovacionih kompanija u oblasti dijagnostike u zdravstvu, energetskoj efikasnosti, sajber bezbednosti i drugim temama.

„Nadamo se da će najbolje srpske start firme koristiti inovaciona rešenja iz Rusije, a mi ćemo im pomoći da uđu na rusko tržište. Takođe, nadamo se da će srpske institucije i vlada podržati ruske inovacione timove na srpskom tržištu“, kazao je Dvorkovič Tanjugu.

Očekujemo uspešne priče već ove godine, dodao je on.

U delegaciji Skolkova su predstavnici vodećih inovativnih kompanija iz različitih oblasti nauke i privrede.

U moskovskom Inovacionom centru Skolkovo krajem prošle godine održan je onlajn program u kome je učestvovalo ukupno više od 20 srpskih startap kompanija, uz podršku Privredne komore Srbije, kabineta predsednice Vlade Srbije, Nacionalnog tehnološkog parka (NTP) Beograd, NTP Čačak i regionalnih klastera.

U PKS kažu da su prepoznali da tržište Ruske Federacije ima ogroman i nedovoljno iskorišćen potencijal za naše inovativne kompanije, kako iz oblasti IT industrije, tako i drugih grana privrede.

„Saradnja sa PKS je bila početna tačka, kazao je Dvorkovič dodajući da je PKS dobar partner.

Navodi da je premijerka Brnabić posetila Skolkovo pre nekoliko godina i da je zatim usledio onlajn program za srpske startapove.

Inovacioni centar Skolkovo ima više od 2.650 startapova, u svim ključnim tehnološkim oblastima.

„Rusko tržište je potpuno otvoreno za srpske startapove. Prošle godine je bio održan onlajn program za više od 20 firmi, čiji su predstavnici mogli da nauče nešto o ruskom tržištum, razumeju kako funkcioniše, upoznaju regulativu i pronađu partnere. Imamo pozitivan ‘fidbek’ i neke od njih su odlučile da počnu da rade u Rusij“, naveo je Dvorkovič.

Skolkovo je, poručuje Dvorkovič, veoma otvoreno za međunarodnu saradnju.

„Srbija je postala naš partner pre dve godine i očekujemo da sprovedemo ono što smo dogovoili i da učinimo praktične korake u saradnji srpskih i ruskih kompanija“, naglasio je on.

Napominje da je srpski sektor mlad, ali da ima veliku potencijal za razvoj, uz dobru podršku države, dobar pravni okvir, poreski sistem i ako vlada od tih kompanija kupuje IT rešenja.

Upitan šta je najvažnije za uspeh startapa, ističe da je to, pre svega, dobra podrška, naravno uz dobru ideju, talenat i naporan rad.

Dodaje da startapovi moraju da imaju dobre uslove za razvoj biznisa, odgovarajući pravni okvir, dobru zaštitu intelektualne svojine, poreske olakšice kako bi mogli da se smanje troškovi.

Takođe, ističe da skoro svi startapovi prave greške i da je veoma retko da je neka startap firma uspela uspela odmah od ideje da napravi komercijalni proizvod.

„U većini slučajeva se prave greške i onda se ide iznova. Nije stvar da tu kaznite nekog kad pogreši nego da ga ponovo i ponovo podržite i to onda da rezultate“.

Kaže da je Skolkovo fondacija stara desetak godina i da povezuju startapove i industrijske partnere, kao i najbolje tehničke univerzitete i finansijske kompanije u jedan eko-sistem koji razvija najbolja inovaciona rešenja za Rusiju i ceo svet.

„Uloga Skolkova je da poveže sve njih kako bi se dobila najbolja inovaciona rešenja u oblasti zdravlja, energetike, industrijskoj proizvodnji i drugim oblastima privrede“, dodaje sagovornik Tanjuga.

Delegacija Skolkova posetila je i Naučno-tehnološki park Čačak, a Dvokovič kaže da tamo rade veoma ambiciozni startapovi i ljudi puni entuzijazma, kao i da Čačak, iako je mali grad, može da postane inovacioni hab.

Dodaje da Skolkovo nudi podršku, pre svega, kroz razne servise i grantove za razvoj inovacionih rešenja.

Inače, Fondacija Skolkovo identifikovala je pet ključnih područja potencijalnog rasta: energetsku efikasnost, strateške računarske tehnologije, biomedicinu, nuklearne tehnologije i svemirske tehnologije.

Desetine inovativnih projekata koje su razvili startap kompanije Skolkovo pronašli su uspeh na međunarodnim tržištima, posebno opremu za dinamičko modelovanje naftnih i gasnih polja, ekrane najnovije generacije i laserske sisteme za hirurgiju mekih tkiva.

Projekat Skolkovo je 2013. izabran za uključivanje u vladin program za ekonomski razvoj, što je rezultiralo izdvajanjem 3,5 milijardi rubalja za razvoj Skolkova do 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar