U trendu

EBRD podigao procenu rasta BDP-a Srbije na 2,9% za 2017.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podigla je danas procenu privrednog rasta Srbije za 2017. godinu za 0,2 procentna poena na 2,9 odsto sa novembarskih 2,7 procenata.

U najnovijem izveštaju o ekonomskim perspektivama regiona, koji je objavljen na zvaničnom sajtu EBRD-a, ova međunarodna finansijska institucija prognozira da će rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2018. godini iznositi 3,0 procenta.

„Posle snažnog zamajca u 2016. godini kada je rast iznosio 2,8 odsto, ekonomija Srbije će porasti za 2,9 odsto u 2017. i za 3,0 odsto u 2018. godini“, navodi se u izveštaju.

Ključni pokretač rasta će, kako navodi EBRD, biti domaća tražnja, ali i rast investicija potpomognut unapređenom poslovnom klimom zasnovanoj na uspešnoj fiskalnoj konsolidaciji i tekućim strukturnim reformama.

„Rast zaposlenosti i plata će, takođe, podržati dalji oporavak potrošnje“, ocenjuje ta institucija.

Sa druge strane, doprinos neto izvoza bi mogao biti zanemarljiv, jer bi veliki uvoz usled snažne domaće tražnje mogao neutralisati rast izvoza.

Kao glavne rizike po rast, EBRD navodi pritiske koji potiču od prošlogodišnje visoke baze u sektoru agrara, gde je ostvarena izuzetna proizvodnja, i moguće usporavanje sprovođenja fiskalnih i strukturnih reformi, uključujući i restrukturiranja državnih preduzeća.

„Srednjoročne perspektive za Srbiju su povoljne, ali će zavisiti od tempa reformi predviđenih tekućim programom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), daljeg unapređenja investicione klime, podrške rešenju problema nenaplativih kredita, restrukturiranja kompanija, kao i ubrzanja sprovođenja velikih infrastrukturnih projekata“, navodi se u izveštaju.

Privredni rast u regionu EBRD-a, koji obuhvata 36 zemalja od istočne Evrope do Maroka i Mongolije, prema prognozi ove banke sa sedištem u Londonu ubrzaće sa prošlogodišnjih 1,8 odsto na 2,4 procenta ove godine, a naredne na 2,8 procenta.

Što se tiče zemalja iz regiona, Hrvatskoj EBRD predviđa rast BDP-a u 2017. godini od 2,9 odsto, što je za 0,9 procentnih poena više nego u prethodnom izveštaju, dok se za 2018. prognozira rast od 2,6 odsto.

Bosna i Hercegovina će, prema oceni EBRD-a, u ovoj godini zabeležiti rast od 2,5 odsto, što je za 0,5 procentnih poena manje u odnosu na procenu iz novembra, dok će u idućoj godini njena privredna ekspanzija dostići 3,0 procenta.

Makedoniji je u najnovijem izveštaju takođe srezana procena ovogodišnjeg rasta za 0,6 procentnih poena na 2,4 odsto, dok se u 2018. očekuje rast od 3,0 odsto.

Slično je i sa Crnom Gorom kojoj je EBRD snizila projekciju rasta BDP-a za ovu godinu za 0,5 procentnih poena na 3,0 odsto, dok se za 2018. godinu predviđa rast od 3,3 procenta.

Prognoza rasta Albanije za ovu godinu je zadržana nivou novembarske procene od 3,5 odsto, a za narednu godinu se predviđa rast od 3,7 procenata.

EBRD je povisio projekciju rasta slovenačke privrede za 2017. godini za 0,2 procentna poena na 2,5 odsto, a za iduću godinu očekuje da će on biti 2,2 odsto.

Naviše je revidirano i predviđanje ovogodišnjeg rasta Bugarske za 0,4 procetna poena na 3,2 odsto. Sledeće godine, prema oceni EBRD-a, bugarska privreda će usporiti na stopu od 3,0 procenta.

Procena povećanja BDP-a Turske za 2017. je umanjena za 0,4 procentna poena na 2,6 odsto, nakon usporavanja rasta u 2016. godini zbog faktora kao što su obaranje njenog rejtinga na status „smeća“, uvođenja vanrednog stanja posle pokušaja vojnog puča i slabljenja lire za 17 odsto prema dolaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.