EIB i Inteza dogovorile zajam za firme ugrožene kovidom

LUKSEMBURG/BEOGRAD – Evropska investiciona banka (EIB) i Inteza Lizing Beograd (ILB) potpisale su zajam od 40 miliona evra preko koga će malim i srednjim preduzećima u Srbiji obezbediti pristupačno finansiranje kako bi očuvali radna mesta i nastavili poslovanje uprkos pandemiji, saopšteno je danas.

Zajam će ILB-u omogućiti da putem lizinga finansira mala, srednja i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom pod fleksibilnijim i povoljnijim uslovima.

Saopšteno je da je ovo treći EIB-ov zajam za srpski privatni sektor u okviru finansijske podrške Tima Evrope za borbu protiv covida-19, kao i da je ta grupacija
obezbedila ukupno 175 miliona evra za podršku srpskim kompanijama teško pogođenim pandemijom.

Potpisani zajam teško pogođenim biznisima obezbeđuje pristupanje lizingu po ubrzanim i povoljnijim uslovima i nadomeste kratkoročne potrebe za održanje poslovanja, kao i za dugoročnije investicije.

Kako se navodi, zajam je namenjen sektorima poput turizma, transporta, maloprodaje, logistike, proizvodnje i usluga.

Potpredsednica Ljiljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB-a u Srbiji, ocenila je da je očuvanje poslovanja i radnih mesta i dalje je svakodnevni izazov za male biznisa širom Srbije koji zapošljavaju oko 60 procenata radno aktivne populacije.

“ Ova investicija omogućiće našem pouzdanom partneru u Srbiji – Intesa Leasing Beograd – da najugroženijim preduzećima obezbedi neophodna sredstva za opstanak, očuvanje biznisa, radnih mesta i likvidnosti. Takođe, time podržavamo i njihov oporavak nakon krize covidom-19, što je jednako značajno“, izjavila je ona.

Predsednik Upravnog odbora Intesa Leasinga u Srbiji Darko Popović podsetio je da su do sada sa EIB plasirali kredite u ukupnom iznosu od 30 miliona evra.

“ Aktuelne okolnosti uzrokovane virusom COVID-19, najviše su pogodile mala i srednja preduzeća koja su sa jedne strane najranjivija, ali sa druge strane i najvažniji nosilac oporavka srpske ekonomije u periodu nakon pandemije. Intesa Leasing će kroz novu kreditnu liniju potpisanu sa EIB-om ponuditi ovom segmentu privrede povoljne izvore finansiranja kako bi doprineli njegovom osnaživanju i omogućili mu kontinuirano poslovanje”, izjavio je on.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da mala i srednja preduzeća predstavljaju stub srpske ekonomije, ocenio da je zajam još jedan konkretan način da se pomogne onima koji su teško pogođeni krizom, i dodao da ih sada treba podržavati više nego ikada.

Od 2009. godine do danas, EIB je investirao skoro dve milijarde evra u srpsku ekonomiju i time doprineo očuvanju preko 320 000 radnih mesta, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.