U trendu

„Ekspresni voz“ stigao u Prokop – otvoren Železnicki samit

BEOGRAD – Dolaskom voza „Connecting Europe Expreštrain“ u železničku stanicu Prokop u Beogradu, zvanično je otvoren Železnički samit u Beogradu „Zapadnobalkanski železnički samit 2021“ na kojem će govoriti državni, regionalni i evropski zvaničnici, kao i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja.

Voz su jutros, u železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu, dočekali i obišli premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i zamenik glavnog direktora za Sektor mobilnost i saobraćaj u Evropskoj komisiji Maja Bakran Marčić.

Voz „Connecting Europe Expreštrain“ je pokrenula EU u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021.

Samit organizuju Transportna zajednica, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dolazak voza „Connecting Europe Exxpreštrain“ je prvi deo programa samita, a voz je osmišljen u okviru Evropske godine železnice.

Taj voz, koji će proći kroz 26 evropskih zemalja, je doputovao u Beograd sinoć, odakle će nastaviti svoj put ka Skoplju i Grčkoj.

Program će biti nastavljen samitom u hotelu „Hajat“, gde će se pored premijerke Brnabić i Bakran Marčić, obratiti i komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji, potpredsednica EIB Ljiljana Pavlova i direktorka sektora za održivu infrastrukturu EBRD Nandita Paršad.

Tokom samita biće potpisana i deklaracija o posvećenosti železnici.

Samit se organizuje sa ciljem da se unaprede regionalne i evropske saobraćajne politike i doprinese bezbednijem, bolje povezanom i održvom železničkom saobraćaju.

Železnički samit zemalja Zapadnog Balkana koji u Beogradu organizuje Evropska komisija sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Sekretarijatom za saobraćaj je veoma važan događaj, jer je u njegovom fokusu modernizacija želenničke infrastruktrure u regionu zapadnog Balkana, izjavila je juče Tanjugu poptredsednica Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan LJiljana Pavlova.

„Drago nam je najpre što na skup dolaze ministri saobraćaja iz regiona, jer je veoma važno da oni budu čvrsto uključeni u taj proces.
Ministri će potpisati izjave o spremnosti da razvijaju želznički transport kao cilj od najvišeg prioriteta“, rekla je Pavlova.

Dodala je da će tokom samita biti potpisan memorandum između direktora železničckih kompanija u kome će biti izražena njihova spremnost da sarađuju na unifikaciji standarda u toj oblasti, razvoju infrastrukture i razvijanju regionalnog tržišta železničkog transporta.

Pavlova očekuje da bi jedan od rezultata ovog memoranduma mogao biti zajedički regionalni razvojni plan različitih operatora u železničkom saobraćaju, kako bi se postigla sinergija za sprovođenje pojedinih razvojnih projekata.

Voz „Connecting Europe Expres s“ krenuo je iz Lisabona 2. septembra, a krajnja stanica 7. oktobra je Pariz.

Ovaj projekat realizuje Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER).

Na putovanju dugom oko 20 hiljada kilometara, ovaj voz će obići preko sto evropskih gradova.

Tokom putovanja, „Connecting Europe Expres s“ prolazi kroz Španiju, južnu Francusku, Italiju, a zatim nastavlja put kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku.

Iz Hrvatske je stigao u Srbiju, a zatim nastavlja putovanje kroz Severnu Makedoniju i Grčku.

Dalje će preko Karpata nastaviti ka severoistoku Evrope, baltičkim zemljama i Skandinaviji, a zatim ponovo ka jugu preko Nemačke,
Češke Republike, Slovenije i zemalja Beneluksa, da bi putovanje završio u Parizu.

Tokom 36-odnevnog putovanja evropskim prugama održavaju se brojne manifestacije duž trase ovog voza, kako bi se ukazalo na sve prednosti železničkog transporta, sa ciljem promocije železničkog saobraćaja kao jedinog održivog vida transporta i predstavljanja železničkih usluga većem broju građana i najširoj javnosti.

Na taj način prikazuju se snaga i potencijal železnice za povezivanje evropskih zemalja, zatim komparativne prednosti ovog saobraćajnog sistema, posebno kada je reč o ekologiji i zaštiti životne sredine, kao i značaj izgradnje i razvoja železničke infrastrukture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.